Thursday, May 31, 2012

Egiptuse muuseum, päev 427

  Muuseom, mis paljude arust on koht, mida iga Egiptuse külastaja peaks külastama. Kahtlemata muuseomis on maailma kõige vanemad  antikvariaadid, mis on pärit ennem meie ajaarvestamist kuni 5000 aastat tagasi. Muuseomil on välja pakkuda ligi 120 000 omataolist antivariaat, mis on kõik väljas uudistamiseks turistidele. Lisaks on ka veel maiuspalana välja pandud hästi säilinud muumiaid, kes olid suured vaaraost valitsejad.

  Muuseom koosneb paljudest erinevatest ruumidest, mis igaüks neist kajastab erinevaid dünastiaid. Ruumid erinevate valitsejate aegadel ning selle aegsetest antikvariaatidest. On palju väljapandud vaarao kujusid, mis on ausalt öeldes ime hästi säilinud. Huvitav mõelda, et midagi sellist võib säilida tuhandeid aastaid ilma ,et koi ja rooste ,seda ära sööks. Kivikujud, puidust kujud, sarkofaagid täis hieroglüüfe, papüürused - mis iganes sellest ajast võiks alles jääda.  Iga asjal neist oma lugu rääkimas ammu möödunud aegadest, mis järsku oleks justkui ellu ärganud.
  Ausalt öeldes leide ja asju oli niivõrd palju, et iga asja juures peatudes läheks terve nädal, et kõik ära näha. Erilist tähelepanu välvis kuningas Tutkhamuni surnukambri aarded ning varandus, mis temaga saadeti teise ilma kaasa. Nagu me kõik teame uskusid vanad egiptlased elu peale surma, mistõttu pandi vaaraole varandus kaasa järgmisesse ellu.  Aga elust endast sarnaselt loodusest, mis ei salli tühja kohta, ei salli ka varandus ja rikkus üksindust. Terve see varandus on leidnud endale koha nüüdseks Kairos Egiptuse muuseomis.
  Üks väga vaatamisväärt ruum, mis sisaldab ka Egiptuse enda ikooni ehk Tutkhanmuni kuldmask, mis peaks igalühel olema silme olema. Mask kaalub 11kg täis kulda, mis asetati surnud vaaraole pähe. Kindlasti vaatamist väärt Tutkhamuni kullast kirst ning muud ehted. Usun ,et nendel asjadel polegi nii väga kulla väärtust ,kui see on ajalooline väärtus. Igaljuhul kindlasti ruum, mida muuseomis ei saa vahele jätta.
  Ning ka viimaks muumiad. Sisenemiks tuli maksta korralik 10USD, et näha hästi säilinud kuningaid. Tsivilisatsiooni rajajad ning ka kõige selle kandetalad. Muumiad ja nende säilivus on tõesti märkimisväärt. Mustja nahaga, paljud neist hammaste ja juustega ning väga hästi säilinud kehaga. Tundub,et selle aegne palsameerimine oli tõesti tõhus, et kehad võisid säilida tuhandeid aastaid.
  Soovitan igaljuhul külastada Egiptuse muuseomi ning võtta ka giid. Mina giidi ei võtnud ning kahetsen seda, sest just giid on see, kes võib muuseomi huvitavaks teha. Teada, kes ja mis on nende asjade taga ning miks see tehti.



NB! Pildistamine muuseomis oli täielikult keelatud ning ennem muuseomi sisenemist tuli läbida turvakontroll. Oludest hoolimata suudsin kaamera sisse smuugeldada. Üsnagi raske oli leida momente ,et pildistada. Seega vaid mõned pildid. Kahjuks kuningas Tutkhanmuni varandusest ei saanud ühtki pilti.



Muumiaid oli päris palju ütleks ligi 15-20 ,seda ühtekokku kahes saalis.

No comments: