Sunday, May 27, 2012

Koptide Kairo, päev 426

  Egiptuses on peamiseks usundiks islam, mida järgib umbkaudu 90% rahvastikust. Peale islami on ka teised usundid esindatud nagu näiteks kristlased ning ka juudid.
  Koptid on Egiptuse ennemuistne rahvas, kes on religioosed kristlased. Ennem araablaste invasiooni moodustusid kristlased enamuse riigirahvastikust. Mis selgitab selgelt, et ennem islami oli Egiptus kristlik riik.

  45 aastat ajast, mil Jeesus sündis ehk pärast meie ajaarvestamisest tuli pühak/prohvet Mark  levitama uut usku üle kogu Egiptuse. Neljadaks sajandiks oli riigi usundiks kristlus ajani, mil araablased okupeerisid riigi ning seadsid prohvet Mohammedi usu ainuõigeks - Islam. Huvitav on tõdeda, et kõik kolm usundit islam, kristlus ning judaism aksepteerivad Jeesuse, Moosese, Aadama ja muude tegelaste olemusse.  Moshlemid usuvad ,et Jeesus oli prohvet, kuid mitte jumala poeg.

  Meie Tanariga ,aga otsustasime minna ning näha oma silmadega suures islami riigis ka teisi usundeid, kui islam. Huvitav tõdeda, et käputäis kirikuid ning üks sünagoog on pisikese kilomeetrise territooriumi peale püsti löödud, ümbritsetud kivimüüridega. Kivimüüride taga, aga asetses 5 kirikut ning 1 sünagoog ning muuseom. Mõni sada meetrit eemal ,aga asus Egitpuse esimene ehitatud moshee.
  Jõudsime sündmus kohale kasutades Kairos asuvat metrood, mis viib linnas nii mõndagi kohta. Maksime edasi tagasi sõidu eest ,vaid naeruväärsed 2 egiptuse naela (1/3 USD). Kairos on võimalik ajada läbi väga odavalt, kui vaid mitte langeda petiste ohvriks.
  Hea on teada, et kõikidesse mosheedesse ning kirikutesse saab sisse tasuta. Mitte maksta kellegile, kes tuleb ütlema, et sissepääsu eest tuleb maksta.
  Alustasime oma ringkäiku omaette kristlaste maailmas keset islamistete universiumi. Tore oli lõpuks näha naisi, kes ei riietunud nagu ninjad, vaid nagu ühed lääne inimesed. Kõik kirikud olid omavahel täiesti koos nii, et minutiga võis liikuda juba teise kiriku. Olime valinud ideaalse päeva, kuna just pühapäeva hommikul on kristlastel palve aeg. Ülekogu pisikese kristlaste kindluse kostus mingisugune mõmin, mis ei kuuldunud mitte araabia keelena. Enamus kirikud seal tuletasid meelde rohkem vene õigeusu kirikut täis kulda ja karda. Samuti ka preestrite välimus palveajal oli sarnane õige usukiriku tegelastele. Palvet pealt vaadates oli väga palju inimesi kogunenud ning altari ees seisid valgetes rõivastes pühakud, kes mõmisesid kõik kooris tundmatut keelt. Ausalt öeldes minus see mingisugust sügavat tunnet ei tekitanud.

  Külastasin päris mitut kirikut ning peale, mida oli vaja esimest korda sünagoogi minna. Pisikene sünagoog oli pisut eemal kirikutest. Ennem sünagoogi sisse minemist tuli läbida turvakontroll, mis oli minu arust tõesti huvitav. Samas ega juudid pole oodatud moshlemite maailmas.
  Ben Ezra sünagoog. Sünagoog kannab nime oma asutaja poolt, kes ehitas olemasolevasse kirikusse sünagoogi. Koht on juutide jaoks tähtis, kus vaarao tütar leidis pisikese Mooses lapse.  Minu silmade läbi oli see koht mitte pilliroode vahel, vaid saladuslik kamber täis heebria kirja.   
  Keegi peaks meile tegema joogid välja, selle eest kui palju me täna Tanariga pilte tegime kohtades ,kus oli igasugune piltide tegemine keelatud. Tegime pilte igalpool teenistuste ajal ning ka viimaks ka sünagoogis endas. Nuputasime alati välja pildi tegemise, ilma vahele jäämata. Egiptus üldse on siiani olnud väga kaamera vaenulik ning võidakse olla ka agressiivsed kaamerate suhtes.
  Ma ei hakka pikka juttu tegema üks haaval kirikutest, mille nimed isegi meelde ei taha jääda. Enamus kirikud seal kandsid nimesid pühakute järgi, kes märtritena olid tapetud. Nagu näiteks märter pühak Georg, kes tapeti roomlaste poolt, kes üritas kristlust levitada Rooma valitsusajal. Saint Barbara pühaknaine, kes püüdis oma isa kristlusesse pöörata. See peale isa peksis tütre surnuks, mistõttu järgmisele märtrile kirik püstitatud.
Erilist tähelepanu vajas kirik, mis on ka kõige vanem kirik Vanas Kairos ehitatud 3-4 sajadil. Kirik asub kohas ,kus Maaria ja Joosep koos Jeesus lapsega varjasid end kuningas Heroodese eest, kes kuulutas välja vastsündinud laste tapmise.
  Tänane päev oli täis ajalugu ja sündmusi, mis võiks olla maailma ajalugu. Mul oli äärmiselt hea meel olla kõige selle keskel ning olla tunnistajaks kõigele sellele. Sain palju targemaks ning minu silmaring avanes laiemaks. Usun, et oli vajalik külastada Egitpuse kirstlaste kogukonda ning soovitan ka teistel.




Jumala teenistus
 Kitsad tänavad kirikute vahel.
Nunnakloostris

 Ben Ezra sünagoog, mees kes ostis ammu aega tagasi 20 000 dinaari eest ajaloolise koha.
 Suurim kirik St. Georg, mis oli osaliselt renoveerimise all.
 Saint Sergius kirik. Kirik, mille all asub koobas ,kus Jeesus last varjati Heroodese eest.
 Hanging Church

No comments: