Sunday, May 27, 2012

Turist, päev 425

  Minu on hetkel selline tunne, et kõik lääne hordid, kes Egiptust on külastanud on teeninud valgetele inimestele lihtsameelse märgi. Olla liiga turist pole ka olla hea, kuid saan aru, et paljude jaoks on Egiptus ehk ka esimene reisikogemus Eestist välja poole. Pole võimalik olla teadlik kohalikest petturitest ning varganägudest. Turiste täis bussid on mulle jätnud kergelt sellise mulje nagu oleksid lambad aedikus, kus hoitakse neid eemal kõikidest huntidest. Arvan ,et iga lääne inimene ,kes siia tuleb tunneb õhust kohe, et keskkond on täiesti teine kui seda on Läänes.

  Kui mitu korda nüüdse 2 päeva jooksul on tahetud mind lolliks teha. Igakord kui keegi on minu poole pöördunud sõbraliku palvega alustades masstoodang lausetega: Kus sa pärit oled? Kaua Egiptuses olnud oled? Mis hotellis sa viibid? viitab kohe ära kellega on tegu. Täpselt samad lähenemis mudelid, mis ei tähenda tegelikult muud midagi kui ,et nad on huvitatud rahakotist.
  Olin eelnevalt lugenud, et õpilaskaart töötab suurte kasudega siin maal. Omades õpilaspiletid on võimalus muuseomidesse ning sissepääsu piletite pealt saada poole hinnaga. Seega otsustasime, et tuleks leida koht ,kus võltida Tanarile ISIC õpilaskaart. Ise olin juba Taist eelmine aasta võltsinud õpilaskaardi 10 dollari eest. Siiani on töödanud igalpool ja olen saanud alla hindlusi, mis on ammu korvanud selle kaardi väärtuse.
  Alustasime otsimist tänavatel juba hommikul. Olles otsinud juba tunde ilma õnneta pöörudsime ebivalmis egiptlaste poole, kes tulid oma masstoodang lausetega. Enamus neid mõistagi väga ilusti läänelikult riides nagu mingisugune eriline jumalakingitus. Sellised mehikesed võivad ,aga olla ka verbaalselt agressiivsed ning väga väga peale tükkivad. Olime juba päeva jooksul päris mitmele näkku öelnud, et ei vaja teie teeneid. Kuid meie mõistus oli otsas, kus võiksime kaarti võltsida lasime isehakanud abimeestel meid vooluga kaasa viia. See on alati nii, et kellelt iganes sa mis tahes asja ei küsiks, alati on vastus ,et nad teavad. Kui neil endal ei ole ,siis teavad alati kellel võiks olla. Meid viidi kohtuma kellegi teisega, kes pea rusikareegel oli jutujärgi nende sugulane, poeg või isa. Tegelikult lihtsalt olid nad tuttavad. Teistel kordadel viidi meid kuhugi poodi, kus öeldi, et kohe kohe tuleb see vend ,kes aitab meil kaarte võltsida. Aeg venis ning vennike hakkas oma kraami meile näitama ning üritas meile samal ajal midagi müüa. Tihti peal ei tulnudki kedagi ning kui tuli, siis ei teadnud nad kaardivõltsimisest midagi. Paljudes kohtades olin nendega üsnagi vastik, kuna ma ei tundnud mingisugust aukartust nende kakerdiste seas olles. Jalutasime Tanariga poodidest lihtsalt välja, nii terve päev, kuid ilma vastusteta. Ainuke, mida me saime teada nendega kaasa minnes, et kaotame oma väärtuslikku aega kuniks väljas läheb pimedaks ning peagi oleme raisanud terve päeva, kellegi mölina saatel. Jah, kaarti me lõpuks ikkagi ei saanud kuna arvatavasti on kas turiste hooväline aeg või võltsijad on oma tööpäevad lõpetanud.
  Terve päeva jooksul õppisin küll ,aga paljugi kohalikest petturitest. Siin on osad asjad, mida oleks vaja teada Egiptuses:

  1)Olukord, kui keegi tuleb sinu poole ja küsib kuhu sa lähed? Vastuseks ,et antud koht näiteks muuseom on suletud tunnikeseks. Peale seda pakutakse alternatiiviks minna kuhugi, kus teine raha võiks teenida, viies kuhugi poodi või kuhugi sarnasesse kohta. Tegelikult muuseom on lahti ilma igasuguste tõrgeteta.
2)Kunagi ära võta võõralt kohalikult mingesuguseid kinke või teejoomisi vastu. Kõik on kaashäälestatud omakasuga.
3)Sõbralikud kohalikud, kes tulevad sinu juurde lausetega. Kus sa pärit oled? Kaua oled Egiptuses olnud? Mis hotellis sa viibid? On selge märk petuskeemist. Enamus neist kohalikest on ainult huvitatud sinu raha kotist. Paljudel kordadel viiakse pika jutu käigus kuhugi kellegi poodi, kus hakatakse sulle asju müüma. Paljud neist tulevad ligi kenalt lääneliku riietusega ning laia naeratusega.
4)Egiptuses on kasutusel nael/pound, mis jaguneb 1,5,10,100,200 kupüürideks ning lisaks on ka kopikad. Lisaks kopikatele on paberkupüürid piatras, mis on samuti paberraha, kui sellest oma väärtuselt alla naela. Piatras jaguneb 25, 50 paber kupüüriseks. Ettevaatust raha tagasi saades.

Räägitakse ,et kõige hullemad lood on taksojuhtidega. Kuid siiani puudub kokkupuuted taksodega ei oska veel infot anda võimalikest pettustest. Kuid, see tulemata ei jää.

Tähelepanu. Me kõik teame ,et mosheede otsas ei ole mitte rist ,vaid täiskuu või poolkuu. Juhul kui moshee otsas on poolkuu on see suunanäitajaks kuhu moshlemid palvetama peavad. Täpselt nagu mihrabile sarnane mõlemad näitavad pühalinna Mecca poole.

Tähelepanu! Kerge viis tüssata saada. Söed otse tubaka peale laotatud. Mõistagi mõjutab see maitset ning ka tervisele kahjulikum. Osades sheesha baarides üritatakse tuua sheesha ilma fooliumita, parem öelda kohe ennem sheesha tellimist, et tahad et oleks foolium ilusti söe ja tubaka vahel.  Minu olukorras pani teenindaja alguses ilusti kambri peale nii, et näha polnudki. Maitsest sai kohe aru, et midagi on puudu. Parem kontrollida igakord ise üle.

No comments: