Thursday, May 31, 2012

Kairo kindlus, päev 426

  Kindlus, mille ehitamist ja ümberkujundamist on kavandatud ajast, mil seda hakati ehitama. Läbi aegade erinevad valitsejad olid jätnud endast midagi kindlusesse. Kindlust on edasi ehitati ning ka osaliselt maha lammutatud, kuid sellest originaal müürid seisavad tänapäevani.

  Ristisõjad võtsid aset Kesk-Idas pikka aega. Olid sünged ajad ning verd valati rohkem kui oavarrest. Aastal 1174, ajal mil oli käsil kolmas ristisõda  tuli Egiptuses võimule üks kõige tuntuim moshlemite väejuhte üldse - Saladin. Nähes suurt ohtu võidukatest ristisõdijatest, lasi Saladin ehitada Kairosse kindluse. Kindlus, mis suudaks kaitsta sissetungivate ristisõjate rünnakute eest. Kuid ristisõdijad ei jõudnud  eales nii kaugele, et jõuda Kaironi. Üsna pea said ristisõdijate väed lüüa Saladini vägede poolt, mis   vormistas ka Jerusalemi Kuningriigi lõppu.
  Kindlust ehitati edasi erinevate valitsejate poolt sajandeid. Kuna uued valitsejad olid pärit eripaikadest ning kultuuridest, valmis kindlus seest poolt erinevate kultuuride poolt. Kindlusesse lisati paleesid ning mosheesid, kuniks ajani mil Mohammed Ali võimule tuli. Eelnevalt Mohammed Ali oli Albaania juurtega Ottomanide impeeriumi(türgi) üks väejuhtidest. Tuntud oma reformide poolt, mis muutsid kindluse vaatepilti täielikult. Mohameed Ali otsustas, et parim viis võimu hoida on hävitada teiste valitsejate mälestused.  Julmadest väljavaadetest lähtuvalt otsustas senine valitseja ,et tuleb kindluses sees olevad mosheed hävitada ning asendada uutega. Alles jäi ,vaid üks Mamlukide aegne moshee Al-Nasir. Mohammed Ali lasi ehitada ühe kõige suurema moshee Kairo kindlusesse, mis seal ka tänapäevani seisab.
  Tänapäevaks on kindlus antud turistede meelevalda. Millegi pärast on kuuldavasti üks kõige suurem turismiobjekt Kairo linnas. Kindluse sees poolt võib leida mitut mosheed ning ka 4 muuseomi. Kaasaarvatud sõjaväe muuseom,mis on täiesti tasuta ning ka huvi korral vägagi põnev.
  Minu jaoks oli kindlus üsnagi igava võitu. Tõesti Mohammed Ali moshee oli keerukalt kaunis, kuid ülejäänud jättis üsnagi üksluise mulje.  Mõni aeg tagasi keelati ka minarettide otsa minemine ära, mistõttu pole ka võimalik saada head panorama võtet linnale.  Liikumine kindluses on ka üsnagi piiratud, palju tuldi ütlema, midagi on suletud või ei tohi minna.  Peale külaskäiku olin pisut pettunud kindlusest, kuid igalühel võib olla erinev arusaam kindlusest. Alati on mõtet minna ja leida enda jaoks midagi huvitavat.



Mohammed Ali moshee


Kell, mis oli kingitus prantsuse kuningalt Loius-Philippelt. Mingisugusel põhjusel kell sai transpordi käigus kahjustada ning siiani parandamata.



 Mohammed Ali moshee seest poolt


No comments: