Friday, May 4, 2012

Lukla to Monjo, päev 402


  Mägedes matkates on vajalik ilmataadi õnnistust, et matk oleks korda läinud. Juhul, kui ilmad on kehvad kannab suurelt visuaalne pool, mille pärast just rändajad üle kogu maailma siia kogunevad. Kahetsusega pean ütlema, et tänane päev oli täielik ilmataadi möödapanek. 


  Nagu iga hommik taevas valitses katkematu sinine, kuid seda vaid tunnikeseks. Üsna peagi mägede tagant uhusid pilved ning soe asendus külmaga.  Seekord tõid pilved endaga kaasa ka vihma, mida ennem ei olnud juhtunud. Vandusin ilma, mis pole viimaste päevade jooksul just eriti hea liitlane olnud. Hea küll, las ta siis hetkel kallutab. Kõige enam loodan ilmataadi õnnistust kui jõuame Mount Everest Base Campini. On väga tähtis,et ilm alt ei veaks kui oleme ekstreemsetes kõrgustes kuna sellistes kõrgustes ei jõua kaua püsida.







  Üleüldse ennem Nepaali minemist tuleb olla teadlik kohalikest aastaaegadest. Väidetavalt kõige parem aeg külastada Himaalaya mäestikku on septembris ja oktoobris. Just sel ajal on kuiv mitte väga külm ning selge kaunis taevas, mis tagab hea vaate kõrgmäestikule. Detsember ning jaanuar on üsnagi külmad kuud, kuid sellegipoolest avanevad väga selged vaated. Kevad, mis hetkel mägedes valitseb on kaunilt roheline ning soe, kuid sellest vaade võib uhtuda udu- või pilvedesse. Meie suvekuud Nepaalis, aga ei sobi üldse matkamiseks, kuna sel ajal hakkab märghooaeg, mis kestab kõik kolm suvekuud. 

  Minu valik tulla siia kevadel oli rohkem tingitud võimalustest. Valides tipphooajad, aga tuleb olla teadlik, et on palju teisi inimesi,kes tahaksid sel ajal just külastada Nepaali. Sel juhul tuleb jagada sama rada paljude teiste matkajatega. Kevad pole just tipphooaeg, kui pean tunnistama, et minnes nüüd Luklast edasi on matkajaid meeletult.  Isegi liiga palju, mistõttu alustame teekonda tunnike veel varemgi. Eriti koomiliseks tegi olukorra kaks argentiinlast, kes olid tulnud teele hobuste ning sherpade saatel. Väga valus oli näha näljast kondist hobust keppi hoopide saatel üles mäge kappavat. Argentiinlased sellepeale andsid vaid hoope juurde, et vaene hobune edasi liiguks. Kahju tõesti, kuid raha eest pannakse siin isegi karud tantsima. 



  Järgnevad päevad tõotavad tulema vägagi ajaliselt lühikesed. Tõotab tulla palju vabaaega, mille sisustamiseks on vaja tõesti palju loovust. Homme on neljatunnine teekond suurkülla Namche Bazaar, kus plaanime kohal olla 2-3 päeva sõltuvalt enesetundest. Namche Bazaar on tähtis punkt meie teekonnal, kus kogume ennast, peseme riided ning ostame asju, mis veel puudu. Peale Namchet hakkab pihta matk ekstreemsetes kõrgustes. 

No comments: