Sunday, August 26, 2012

Leshani Buddha, päev 500

  Leshan asub üsnagi Hiina keskel võrreldes territooriumi. Sichuani provintsis, provintsi pealinnast Chengdust 3 tunnise bussisõidu kaugusel. Tundsin ennast selles ligi 200 000 elanikuga linnas üsnagi võõrana.  Inimesed jõllasid mind nagu Tartu tänavatel jõllitataks mustameest. Peas hakkas mõte voolama ,et tegelt on ju enesekeskne mõte mõelda, et euroopa on maailma keskne. Siin maailmas elab ju enamik inimkonda, Hiinas juba 1,3 miljardit elanikku, mis on rohkem kui euroopa rahvad ühtekokku.
  Maailmas on lugematu arv Buddha kujusid pea igas maailma paigus. Enamus neist on mõne meetrised kujud, mis asuvad templites või nende lähendustes. Selle pooleteise aastase reisi jooksul on ,aga minu teele jäänud hulganisti erinevaid budistlike kujusid ja sümbole. Kuid see Buddha, mis on siin Hiinas pisikeses Leshani linnas purustab igasugused rekordid.

  See on 8.dal sajandil kaljust välja tahutud hiiglane, mille välja tahumine kestis mitmeid generatsioone. Leshani Buddha on pead pööritavalt hiiglaslik - 71 meetri kõrgune kuju, mis istub üle jõe teisel pool Leshani linna.  Statistika annab aimu Buddha võimsusest, mille kõrvad on ligi 7m, õlavöö 28m ja iga suur varvas 8.5m pikkune. Mitte , et selle hiiglasliku kuju idee taga olnuks purustada rekordeid, vaid luua talisman, mis kaitsmaks kohalikke paadimehi surmavate hoovuste eest.
Koha peal olles saab ,aga paremat aimu kui suure kätetööga on tegu. Selleks tuli, aga 10 minutiline taksosõit võtta Leshani kesklinnast teisele poole jõge. Piletikassast viis edasi põnev teerada mööda kaljuserva üles poole mäge. Rohekas sammaldunud kaljuseina seest võis näha seina sisse kraveeritud budistlike kujusid ning ka hieroglüüfe. Kõige tähelepanu väärsem oma olemuselt oli, aga Draakoni tiik. Tiik, mis on kujundatud kui draakon. Kraveeritud draakoni siuglev keha ümbritses tiiki ning ei kusagilt välja paistev draakoni pea ,kus vesi mööda seda tiiki voolas. Paremaks tegi veel atmosfääri teisel pool jõgi, mis igal meie sammul kaasas käis.  Avanes super hea vaade teisele poole, kus paistis Leshani linn.
   Mäe otsa jõudes paistis horisondi pealt välja pisikeste patsikestega pea, mis kalju lõhe seest meetreid välja ulatus. Sel hetkel sain aimu, et tegu oli maailma suurima Buddhaga, millele vastast ei leidu. Buddha on niivõrd suur ,et isegi tema küüs on suurem kui keskmine inimene. Kuid, et koha peal olles Buddhat täies mahus näha tuli jõuda Buddha jalge ette. Selleks tuli laskuda treppi mööda ligi 70m alla poole Buddha jalgeni.
  Inimesi oli koha peal palju. Trepp, mis liikus allapoole oli pikalt umbes turistidest, kes võitlesid ,et saaks ennast pildile vormistada koos maailma suurima Buddhaga. Kuid polnud kõik koha peal ainult ,et pilti teha. Leidus palju kohalikke hiinlasi, kes kummardasid Buddha kuju ja põletasid säraküünla taolisi pulki. Ei tea täpselt milleks küll, kuid pea alati budislikus templis võib leida inimesi ,seda sama rituaali tegemas. 
  Kalju reljeef liikus veel pikalt edasi mööda jõge. Nii samuti jälitas ka teerada kalju reljeefi. Need kaks lahutamatut osa pakkusid ,aga kaunid vaateid pisikestest Hiina pärastest suvepavilionidest laiale jõele, mis lahutas linna ja pargi kaheks.

  Annaksin just isiklikult hinnagu kõigele sellele kui park. Tänapäeval ei toimu seal nii võrd religioosne üritus kui  vabaaja veetmine. Kõigele lisaks pakub kaunis park veel ajaloolisi paiku, koopaid kui ka põnevaid skulptuure. Buddha oli küll  fantastiline, kuid see keskkond ja see aura, milles Buddha elas oli meeldejääv. Sest usun siiani, et kaunite või kuulsate paikade külastamine pole nii väga, mida me näeme ,vaid mida me kogeme ja tunneme. Pilt võib küll häguneda, kuid tõelised saadud emotsioonid on aegumatud.















No comments: