Sunday, August 19, 2012

Hiina tee muuseum, päev 485

  Millegi päras tundsin tõsist huvi selle muuseumi vastu. Mingisugune salapärane vajadus tekkis teada rohkem tee kultuurist. Tee joomine on igapäev mind saatnud Hiinas, miks mitte võtta pisut aega ja mõista , kus see kõik alguse sai. Seega sai Namiga ühisel nõul mindud Hangzhous asuvasse tee muuseumi.
  Hiinlaste jaoks on tee joomine igapäevaselt tähtsal kohal. Tee joomine on käinud juba aasta tuhandeid koos rutiinse eluga. Seda juuakse ennem sööki, söögi ajal ja peale sööki. Teed ei minda jooma mitte ainult janu kustutamiseks ,vaid ka pere kogunemisteks, austusest kellegi vastu või andestust paludes. Kõigele lisaks on Hiinas kasutatud teed ka veel meditsiinina. Sellest on saanud kultuur, mida tuntakse Hiina tee kultuurina.
  Tänaval ringi jalutades võib leida palju teemaju, kus käib agar tee joomine. Minnes kohalikku restorani tuuakse juba ennem tellimuse tegemist lauale teekann koos teega. Olles tähelepanelik võib näha, kuidas paljudel hiinlastel on oma teetass alati kaasas koos oma lemmik teega.

  Legendi järgi sai Hiinas tee joomine alguse hetkel, mil 2737 eKr tolle aegse valitseja keevasse potti kukkus juhuslikult teeleht. Tee joomine levis kiiresti ühest regioonist teise luues ühe suure tee sõltlaste riigi. Ei läinud palju aega, kui Hiina tee jõudis Jaapani. Ajal, mil jaapanlasest munk külastas Hiina budistlikut templit võttes sealt kaasa tee tarkusi ja seemneid. Mööda Siidi Teed levis Hiina tee Araabia riikidesse ja sealt edasi ka Aafrika. Pole päris kindel, kuidas tee Euroopasse jõudis, kuid usutakse, et Veneetsia kaupmees-reisija Marco Polo tutvustas Euroopale Hiina teed.
  Muuseum oli küll pisike, kuid sellest piisavalt suurt ,et tekitada inimestes huvi sellise üsnagi tühise asja suhtes. Boonusena saime erakordse võimaluse koha peal ka testida erinevaid Hiina teid täiesti tasuta.








No comments: