Sunday, August 19, 2012

Guangzhou, päev 477


  Rongisõit Hong Kongist Hiina poole kestis ligi 2 tundi. Olime jõudnud esimesse asulasse Hiina põhimaal, mis kannab nime Guangzhou. See oli lihtsalt meie tahtest olenemata sund peatus. Sealt edasi oli meil vabad käed reisida, kus iganes me ka ei sooviks. 
Pidasime targemaks seljakotid nurka visata ja päeva Guangzhous veeta. Mitte niisama teki all vedeledes, vaid külastades ühte kõige paremat pala Guangzhous. 


  Sarnaselt Egiptusele on olnud Hiinas palju erinevaid valitseijaid ja valitsusvorme. Mõlema riigi pikka ja värvikat ajalugu loetakse dünastiate- ehk erinevate valitsusaegade kaupa. Aega mööda on Hiina regiooniti suurendenud kuni tänapäevase hiiglasliku territooriumini. Iga valitseja on olnud osa ,sellest milleks on Hiina tänapäeval kujunenud. 

  Aastal 1983 leiti puht juhuslikult Nanyue Kuningriigi aegse valitseja Zhao Mo surnukamber. Arvatav surnukambri vanus ulatub ligi 2000 aasta taha. Hauakamber tuletas meelde lihtsat keldrit, mis asus mitmeid meetreid maa sügavusel. Tänapäeval võib tunduda, et tegu oli vägagi tagasihoidliku hauakambriga, kuid tegelikult enamus sellest oli saanud tugevaid veekahjustusi. Ajal, mil hauakamber tuli päevavalgusele leiti lisaks tolle aegsele valitsejale veel 15 surnukeha. Üsnagi kindlalt väidetakse ,et tegu oli isikutega ,kes pidasid viimse teekonna kuninga surnukehale. Seaduse kohaselt pidi need 15 ustavat jüngrit surema koos kuninga surnukehaga. 
  Valitseja kirst koosnes kahest kirstust. Suurema kirstu sees asus pisem kirst, milles asus Zhao Mo surnukeha. Mõlemad kirstud  olid ülevalatud erinevate väärt esemetega. Leidus pärleid, jadeiidist ehteid ja muid keerukaid  esemeid. Vanas Hiinas peeti jadeiiti vägagi väärtuslikuks kivimiks, millele anti inimlikke väärtusi.

  Sarnaselt egiptlastele nähti suurt vaeva, et surnukeha oleks järgnevaks eluks hästi ettevalmistatud. Kui egiptuses sõna otses mõttes kaeti vaarao surnukeha kullaga üle , siis iidses Hiinas nähti jällegi jadeiidi vajalikkust. Surnukehale oli meisterlikult kootud pisikestest jadeiidi tükikestest rüü, mis tuletas meelde LEGO mehikest. Uskumuste kohaselt pidi jadeiitist rüü muutma valitseja surematuks ja säilitama surnukeha igavesti. Lisaks kõikidele nendele suurtele leidudele oli ka surnukamber paigaks üle 10 000 erinevale esemele, mis on kõik leidnud oma koha selles samas muuseumis. 


  ´´Nanyue kuninga surnukambri muuseum´´ loetakse üheks kõige paremaks muuseumiks Hiinas. Kõigele sellele lisaks on erakordne võimalus külastada samas muuseumis padja muuseumi. Just nimelt padja muuseum. Tundub üsnagi tabu, kuid iidses Hiinas oli padi täiesti teistsugune kui meie ,seda ette kujutame. Padi oli tol ajal tehtud portselanist või puust vägagi kõva peaase. Nende jaoks omas padi suurt tähtsust, mistõttu padjad olid täis salme ja luuletusi, mis olid kunstiliselt padja peale kraveeritud. See pisike ligi 400 erinevast ``padjast`` koosnev muuseum asub samas muuseumis ja sama pileti sees.  Kõigele lisaks on võimalik rentida ka ``audio guide`` ehk pisike muusika mängija taoline aparaat, mis on giidiks muuseumis.



 Keisri Surnurüü

 Tegu on padjaga
Jadeiidist ketas, mida asetati keisri hauda

No comments: