Sunday, August 19, 2012

Shanghai, päev 486- 489

  Hangzhou poolt kihutas rong 300 km/h otse kõige kõrgemate pilvelõhkujate vahele ehk Shanghaisse. Linna, mis pole lihtsalt heade mõtete linn, vaid suurte tegude linn. Shanghai on tuntud globaalne linn, mis on ka Hiina kõige suurem linn, kõige suurema rahvastikuga. Linn on ametlikult koduks 23 miljonile kodanikule. See on maailma linn, finantsiline- ja äriline keskus, kus asuvad ülemaailma tuntud panga brändid ja Shanghai aksiaturg. Ookeani äärsele linnale kohaselt on tegemist ka sadamaga, mis on kõige enam hõivatud konteiner-sadam maailmas.

  Hetkel kui Euroopa on laenudes ja võlgades naudib Hiina oma staatust. Riigis säilib kord, kui haamer ja sirp ning majandus õitseb. Shanghai on üks elav näide riigi majanduslikust edukusest tervele maailmale. Tänu selle esinduslikule välimusele, glamuurile ja üle mõistuse kõrgete pilvelõhkujatele on Shanghai turistide kindel külastuspaik.
  Tõsi, olles nüüd viibinud Shanghais võin väita ,et linn on  fantastiline kooslus inimvõimekusest luua võimatut. Kuid linn kannatab suurelt ajalooliste väärtustest. Tihedas linnas võib leida kauneid templeid, kui need on restaureeritud. Ajaloolised hooned on ajaloo vältel saanud palju kahjustada või koguni hävinud. Küll ,aga modernnsed hooned ja pilt ilusatest toonides vanalinna majad teevad linnast ideaalse eksponaat linna ülejäänud Hiinast.
  Südalinn on jaotatud kaheks, mida eraldab Huangpu jõgi. Ida poolne jõekallas on kõrgete pilvelõhkujate päralt. Shanghais on kolm ülepea kõrget ehitist.
  Esimene , kõige kõrgem kannab nime ``Shanghai World Financial center``, mille ametlik kõrgus on 492m, tehes sellest Hiina kõige kõrgema hoone. Tegemist on kauni klaashoonega, mis oma omapärasele välimusele tuletab meelde pudeliavajat. Vähemalt minu arvates oleks see kõige ligilähedasem kirjeldus hoonele. Hoone valmis aastal 2007, kuid pole olnud kunagi maailma kõrgeim hoone.
  Pudeliavaja kõrval küündib järgmine hiiglaslik ehitis pilvedesse ja tema kannab nime Jinmao Tower. Tegemist on rohkem hoonega, kui torniga, mille ametlik kõrgus on 420,5 meetrit. Välimuselt on tahetud järgida traditsioonilist Hiina arhitektuurset pagoodat. Nägi välja kui üks põnev muster, mis rütmiliselt jätkus kuni tipuni, kus see muster kokku põimus. Sarnasusi tõmbaks Malaysia kaksik tornidega. Põnev hoone valmis aastal 1999, milleks kulus ligi 6 aastat.
  Kivi 'viske kaugusel võib leida ka kolmanda hiiglase. Kolmas ehitis kannab nime Oriental Pearl Tower. ``Kerge orienteeruda ja kerge meelde jätta`` ütleksin mõne sõnaga torni kohta.  Paistab kaugelt silma oma kõrgusega ja lillakate toonidega, mistõttu saab teda seda hästi linnas orienteerumiseks kasutada. Hoone antenn ulatub 486m kõrgusele, kuid kõrgeim põrand asub 350m peal. Torn valmis 1994 aastal, milleks kulus ligi 5 aastat.
  Kõigele lisaks Hiina seisab faktide ees ja üks nendest on, et maailmas on kõige rohkem kõrgeid hooneid üle 250m just Hiinas. Hiina kõrgeim ehitis asub Guangzhous Canton Tower kõrgusega 600m. Kõikide ootuste kohaselt valmib Shanghais 2014 aastal Shanghai Tower kõrgusega 632m, mis oleks ka uus kõrgeim ehitis Hiinas.



THE BUND

  Öeldakse, et Shanghai iseloom asub lääne kaldal, mis kannab nime Puxi. Lääne kallas on Shanghai ajalooline, kultuurne ja kaubanduslik keskus. Lääne poolse jõe kalda esimene tänav on iga Shanghai turisti kindel jalutusrada. Tänav kannab ametlikult nime Zhongshan Road, kuid tänav on tuntud ka läänepärase nimega on ``The Bund``. Öeldakse ka ,et ´` The Bund`` külastamise vahele jätmine on sama hea, kui külastada Pekingit nägemata Hiina müüri. Sellel tänaval asub shoppajate paradiis koos paljude  ajalooliste hoonetega, mille on ülevõtnud pangad, konsulaadid ja ka ööklubid. Üsnagi glamuurne tänav, millelt võib leida ka Euroopalikku ehitus arhitektuuri. Tänavale on lisatud kõrguste limiidid, mistõttu hooned püsivad endiselt madalad.
  Kuid polegi põhjust, kuna ´´The Bund´´ on koht, kus avaneb piltvaade teisele poole jõge Pudongi linnaosale, mis rahuldab igaühe kõrguse vajaduse. Kõige parem aeg ,sellel kuulsal tänaval jalutuskäiku teha on ööpimeduses. Pimeduse saabudes ärkavad linna värvid ellu,mis tekitavad hallutsinatsioonilisi värvielamusi. Peale selle külaskäiku olen täiesti nõus ,et ilma selle tänava külastamata ei saa õiget Shanghai elamust.












ORIENTAL PEARL TOWER

  Otsustasin külastada ühte nendest kolmest fantastilisest ehitisest, et saada hea vaade üle kogu linna. Otsus langes pärlitorni peale. Põhjuseks oli, et näha kahte kõrgemat Shanghai hoonet enda ees. Selleks tuli ,aga minna Pudongi linnaossa, kus asub Shanghai pilvelõhkujad. Võtsin pisikese praami üle jõe teisele poole jõge. Mis tahes nurgast ka neid hooneid ei vaataks on need vapustavad. Need on nii kõrged, et tuleb oma pea kuklasse visata, et näha selle lõppu. Linnaosa kirjeldaks kahe sõnaga, kui vertikaalset linna. Igahoone, mis sellel pisikesel maalapil asetses oli pead pööritaval kõrgusel. Kõige selle hulluse keskel nägin ka ehituses olevat Shanghai torni, mis oli selleks päevaks ligi 250m kõrgusel, ligi poolel kõrgusel võrreldes Shanghai World Trading Center-iga.

  Piletikassas oli võimalik osta kahte erinevat piletit. Otsustasin kallima pileti kasuks, mis tagas 350m peale, mis on kõrgeim ligipääsetav platform tornis. Oleksin ma ,vaid teadnud, et ma pole ainuke, kes tol päeval torni külastama läheb. Sel ajal oli järjekord niivõrd pikk, et pidin ootama 1,5-2 tundi, et saada lihvti sõit üles platformile. Pidasin siiski raske-jalul seismise vastu, mis kinkis mulle vaate üle Shanghai maailma.
  Üleval platformil tabas 360 kraadine vaade üle linna. Sellisel kõrgusel paistis terve see maine elu niivõrd tilluke nagu pisikesed sipelgad askeldasid üle ilma. Selgelt piiras Pudongi linnaosa looklev jõgi, mille ümber tihe elu käis. Üle teiste hoonete viskusid kaks kõrgemat hoonet püstloodis taeva poole. Tegu oli kahe kõrgema hoonega Jinmao ja Shanghai World Financial Center. Võis näha kuidas Shanghai ärikeskuse pudeliavaja taolises kaelas inimesed tegid pilte Pärlitornist. Samal ajal kui meie võtsime fotokaameratest pilte Shanghai ärikeskusest. Käis nii öelda kergem piltide vahetus.

  Veel selle aasta alguses külastasin Toronto CN torni, mis on ka mõnikümmend meetrit kõrgem, kui Pärlitorn. Vaade Pärlitornist oli palju parem ja veenvam. Tundus, et hiinlased olid võtnud õppust ja teinud Pärlitorni oma klaaspõranda sarnaselt CN tornile. Siinne klaaspõrand oli palju suurem ,mis ümbritses alumise platformi perimeetrit meetri-kahe võrra. Kes pole kõrgete  tornide klaaspõrandatel kondamas käinud ei oska aimata, missugust hüsteeriat see inimestes tekitab. Astudes esimest korda klaaspõranda peale tunneb igaüks ennast ebakindlalt. Tekib selline tunne nagu astuks tühjusesse, kuna klaas on ju läbipaistev. Hea võimalus inimestele, kes kardavad kõrgust saamaks enesekindlust kõrguste suhtes. 












No comments: