Sunday, August 26, 2012

Chengu panda, päev 498

  Läbi aegade on olnud pandad tähelepanu väärsed olendid oma eripärase välimuse poolest.  Pandad on üks kõige enam ohustatumaid liike maailmas, keda erinevatel andmetel võib leida vabas looduses vaid 1500-3000 isendit. Sellele on tunduvalt kaasa aidanud  salaküttimine kui ka ehitusest tulenev pambusmetsade hävitamine.

  Tegu on karulasega, kes toitub pea erandlikult ainult pambusest. Pambus on ,aga vähese toiteväärsusega, mistõttu enamus elust panda otsib pambust, mida süüa. Olgu öeldud, et pandad söövad ligikaudu 9-14kg pambust päevas, milleks kulub ligikaudu 16 tundi päevas. Ligikaudne eluiga pandadel vabaslooduses on, vaid ligi 20 eluaastat, kinnistes asutustes ,aga ligikaudu 30 aastat. Vabas looduses võib leida pandasid ,vaid erandlikult Hiinas.  Seoses farminduse ja metsade hävitamisega on pandad liikunud madalikelt kõrgematele aladel, kus vähegi pambust leidub. Valdavalt elavad pandad tänapäeval Sichuani provintsi mägistel aladel, kus on jahedam kliima ja rohkem pambust ,mida närida.
  Väljasuremisohus pandad on ,aga püüdnud palju avalikku tähelepanu. Palju raha on investeeritud pandade kaitseks kui ka aretamiseks. Üle Hiina ,võib leida 40 asutust, mis tegelevad pandade aretamisega. Kinnistes asutustes või nii öelda trellide taga elab tänaseks 239 pandat. Tänu kõikidele pingutustele on tänapäevaks pandade olukord tunduvalt paranenud ja nende arv kasvab.

  Neid mustavalge kirjusid karulasi ei saanud mitte külastamata jätta. Et mitte väärtuslikku aega raisata pandade otsimisel, külastasin Sichuani provintsis Chengdu Panda Teadus Baasi. Tegu on kauni pargitaolise pooleldi loomaaiaga kui ka teadusbaasiga. Mitte trellide taga nagu Tallinna loomaaias, vaid kaunis pandadele loodud paradiisis. Park koosnes mitmest erinevast sektorist, kus pandad oma igapäevast elu elavad.
  Kohal oli hullumeelselt rahvast, nende seas nii lapsi kui täiskasvanuid. Huvitav, kuid isegi lamav ja magav panda võis inimesed hulluks ajada.  Tõesti panda on pilkupüüdev ja ka paras tsirkuseartist. Nooremad panda jõmmid hullutasid rahvast päris korralikult, mürades omavahel põõsastes kui ronides obstaaklite otsas. Kõige enam üllatas mind ,et pandad on suutelised vabalt puu otsa ronima. See oli midagi, mida ma ennem ei teadnud. Puude otsas võis näha kahte paksu kere, kes lasid lõunapausil vabalt lõõska. Nendel pandadel kahtlemata elu on palju vabam kui neil ,kes on vabas looduses. Vaja on ,vaid rahvast lõbustada ja toit tuleb lauale. Isegi ,et tegelikult pole vaja lõbustadagi, sest panda on juba kord lõbus olend, mis teeb inimeste silmad ja suu suureks.
  Kõikidele panda sõpradele veel ka üllatuseks punane panda. Punane panda on tegelikult rohkem nagu pesukaru. Pisike armas loom pika rebase sabaga, keda loetakse samuti üheks pandaks. Huvitav kogemus oli ka neid ilma kodanikke näha, millest polnud üldse mingit aimugi.
  Igaljuhul oli väärt kogemus tulla siia ja näha neid põnevaid loomi, keda siin maailmas napib. Ainuke, mis tegi olukorra ebameeldivaks oli suured rahvamassid, mille vahel tuli sõeluda. Kuid see on paratamatus, kuna pole just palju kohti ,kus võib neid loomi näha.













No comments: