Sunday, August 19, 2012

Peking, Taeva tempel, päev 492

  Üsnagi samas kandis , võib leida Pekingi südalinna lähistel Taeva Templi ehk `` Temple of Heaveni``. Keelatud linn ja Taeva Tempel on kooslus, mis lõid impeeriumi pealinnast mitmekülgse keskuse. Kui Keelatud linn oli impeeriumi poliitiline keskus ,siis Taeva Templis toimus kõigevägevamaga suhete klaarimine. Vanad-hiinlased teenisid Taevast, mistõttu usuti et suhted Taeva jumalaga on kriitilise tähtsusega. Kõige selle viljaks alustati samal ajal Keelatud linnaga koos ehitamist ka Taeva templit.


  Usuti, et keiser on Taeva jumala poeg. Aastas kaks korda saabus keiser oma saatjaskonnaga Taeva templisse, et tuua ohvreid ja palveid Taevale. Tseremooniat peeti vägagi tähtsaks, et järgnev aasta oleks hea saak. Sündmuspaigas võis, aga ainult viibida keiser ja tema ohvritalitlus saatjaskond. Pikk ja keerukas protsess nägi ette loom-ohvrite toomist Taevale jumlale. Iga kui pisikene viga võis ,aga soosida ebaõnne järgnevaks aastaks. Mistõttu kõik pidi olema vormistatud veatult, et saada õnnitus Taeva jumalalt. 
  Kompleks koosneb mitmest erinevast osast. Kindlasti kõige enam tähelepanu vääriv on torni taoline kolmekordse katusega  palvekoda, mis kannab nime `` Hall of Prayer for Good Harvests``. See asetseb kolme kordse marmorist platformi peal, mis samuti nii nagu palvekodagi on ringikujuline. Hoone oli koht, kus keiser käis palvetamas hea saagi nimel.Kuid kahjuks põles originaal palvekoda ligi 100 aastat tagasi maha saades pikselöögi. 
  Ühes korralikus ohvritalitlus paigas peab olema ka altar - ``Circular Mound Altar``. Altar asub kõige lõuna poolses otsas. See asub kolmekordse marmor platformi peal, kus keiser käis palvetamas Taeva jumala poole, et too soosiks ilma.
Lisaks nendele hoonetele leidus pargis ka palju teisi hooneid, mida läks tarvis ohvritalitlusteks.

  ´´Maa on ruudu kujuline ja teavas on ringi kujuline`` niimoodi sümboliseeriti templis Maa ja Taeva vahelist ühendust. Terves selles pargis võib leida mitu erinevat komponenti, mis vihjavad sellele. Esiteks parki ümbritsev pikk müür, mis põhjapool on pool kumerjas, mis sümboliseerib Taevast. Lõuna poole müüriosa on ,aga lühem ja nurkne, mis sümboliseerib Maad. Nii samuti on  palvekoda `` Hall of Prayer for Good Harvests`` ja altar ``Circular Mound Altar`` ehitatud ringikujuliselt, mis asetseb neljanurkse aia sees.
  Palvekoja seest võib leida keskelt 4 jämedat posti koos 12-teise postiga, mis jäävad tsentrist väljapoole. Neli sümbroliseerib 4 aasta aega ja 12 sümboliseerib 12 kuud.

  Minu jaoks oli see kaunis park, koos nende hoonetega väga heaks õppetunniks pisutki arusaamaks ,kuidas toimis Vanade hiinlaste suhe religiooniga. Keda huvitab, keda mitte kuid ilma mõistmata nende hoonete sisu on sama hea kui hinnata raamatut ,selle välimuse järgi.












No comments: