Sunday, August 19, 2012

Shanghai muuseum, päev 486

  See muuseum on kindlasti kõigele neile, keda vähegi ajalugu huvitab. Terve suur kolme korruseline hoone jutustab loo Hiina ajaloost. Muuseum on jagatud mitmeks sektoriks, millest igaüks kajastab teatud valdkonda. Iga sektor on spetsiifiline ja omab erinevaid leide. Iga leid, mis selles muuseumis on välja pandud on tükike Hiina ajalugu, mis on õpetanud ajaloolastele ,kuidas inimesed elasid ennem meid. Osad leiud isegi pärinevad 4000-5000 aasta taha.  Põhjuseid, miks seda külastada on veelgi nagu näiteks asjaolu, et muuseum on täiesti tasuta.

  Esimene sektor oli ligikaudu 120 skulptuuri päralt. Leidus palju põnevaid skulptuure, mis kajastasid Vana Hiina budistliku elu. Üks põnevamaid omas ka lühikirjeldust, mis nägi välja  valitseja deemonitega maadlemas. Päris mitmeid eksponaate oli väljapandud, kus võis näha mütoloogilisi olendeid.
  Teises sektoris leidus Hiina bronksi aegseid esemeid. Arvatav pronksiaeg Hiinas kestis 1800 eKr kuni 300 eKr. Isegi peale pronksiaega jätkus agar pronksi tootmine. Proks oli algselt väärtuslik ohvritalitlus materjal.  Sellest valmistati nõusid, relvu ja rituaalseid esemeid, mis asetati surnutega koos hauda. Hiljem, aga hakati kasutama pronksi söögi ja jooginõudena.
  Kolmas saal asus korruse kõrgemal ja kandis Hiina keraamika tiitlit. Siin kohal on vajalik teada, et keraamika kui sellise vundament on savi ja portselan. Portselan, aga nägi esimest korda päeva valgust just Hiinas.
  Ausalt öeldes keraamilised esemed on ideaalsed ajaloolised allikad, mis on aasta tuhandete vältel säilinud. See võib olla küll habras, kuid selle värvid nii lihtsalt ei tuhmu. Muuseumis oli välja pandud lugematu hulk keraamilisi esemeid. Enamus neist värvidest kirevad vaasid või toidunõud.
  Üks kõige veidram omasuguste seas on pitsatite sektor. Pitsatite kasutamine sai alguse ligikaudu 3000 aasta tagasi. Jällegi võivad hiinlased tunda uhkust, et järjekordne laialt kasutatav asi pärineb nende riigist. Tähtsamad riigitegelased kasutasid oma identiteediga pitsateid dokumentide vormistamisel.
  Tegu oli ühe suure saaliga, kus klaas vitriinide tagant särasid välja pisikesed pitsatid. Pitsatid läbi Hiina ajaloo erinesid nii nagu nende valitsejad üksteisest. Üldiselt olid pitsatid pisikesed neljakandiliste nööbikesed. Keerukamate pealt võis välja lugeda loomade kujutisi ja pisi-tillukest kirja, mida võis vaid luubiga lugeda. Pitsatite põhjad olid täis tundmatuid hiina keelseid karaktereid, mis olid omaniku tunnusmärgiks.
  Kindlasti ühe riigi tähtsaks ühendavaks jõuks on ühine valuuta. Nii nagu paber leiutati esimest korda Hiinas, nii ka paberist raha, mis leidis päeva valgust 9.dal sajandil pKr. Kõigele lisaks metall raha  sai alguse esimest korda Hiinas ,seda 9 sajandil eKr.
  Raha kui selline oli võtnud Hiina ajaloos erinevaid kujundeid. Polnud igakord münt ringikujuline, vaid varieerus keerukates kujundites. Kõige kahtlasemad neist nägid välja suured, ebapraktilised risti- või noataolised esemed. Raske isegi ettekujutada, kuidas sellist ``raha´´ kaasas kanti. Nii nagu mündid erinesid ajavältel nii ka paberkupüürid. Algsed paberkupüürid olid üsnagi kogukad ja suured. 
  Viimaks ka oli eraldi saal väljapandud jadeiidile. Kivim, mis oli Vanas Hiinas vägagi väärtustatud. See on sitke, tugev ja kaunis kivim, millele anti inimlikke voorusi. Lisaks kõikide hellitavate nimede usutakse, et kivil on maagiline raviv võime. Peale pärlite oli väärtuselt jadeiit teine kivim Vanas- Hiinas.

  Muuseumis oli lisaks veel siidi tee aegsete rahade- ja kunsti muuseum. Kunsti muuseumis oli ära keelatud kaamerate kasutamine. Seega sealt ei suutnud ma ühtegi pilti kaasa endaga kaasa krabada. Kõige häirivam oli muuseumis üle rahvastatus ja väiksed lapsed, kes jooksid mööda muuseumi ringi.
  Minu eesmärkidega sobis see muuseum kui rusikas silma auku - avardada silma ringi ja õppida maailma tundma. Sest mida rohkem ma tean, seda rohkem ma suudan õppida. Shanghai muuseumi külastus oli päeva kõige asjalikum osa. See muuseum tõestas vägagi selgelt hiinlaste geniaalsust ja kui intelligentset rahvast. Andis paremat aimu hiinlaste kultuursest ja elulisest evolutsioonist.













 algsed rahatähed


 jadeiit






No comments: