Sunday, August 19, 2012

Peking, Keelatud linn, päev 491

 ``Forbidden city`` ehk eesti keelde tõlgituna ``Keelatud linn``. Üks kõige erakordsem ja paremini säilinud templite kompleks maailmas. See on Hiina arhitektuuri täielik võidukäik näitamaks, selle vapustavat keerukust ja sümmeetriat. Tegu on õigemini ühe suure palee- kindlusega, mis oli koduks kahe dünastia ajal 24 keisrile. Paik, kus jätkus riigi valitsemine ligikaudu 500 aastat, kuniks keisriajastute lõpuni.

  Kõndides Pekingis üle ühe maailma suurima raekoja platsi paistab kaugelt silma portree pilt kommunistlikust liidrist Mao Zedongist. Suur portree pilt asub vahetult ennem ´´Keelatud linna´´ sisenemist Tiananmeni värava seinal. Peale, seda paistab täies hiilguses peavärav Meridian.
Küllap ``keelatud``, kuna ainult keiser võis otsustada, kes võib linna sisendeda ja lahkuda.  Keelatud linna ehitamist alustati aastal 1406 ning see valmis aastal 1420. Paleed ümbritseb ligi 8m kõrgune müür, mis oli paleede kaitseks kui ka tugiseinteks. Igas ilmakaares asub üks värav, kuid sellest tähtsaim värav Meridian asub lõunapool linna. Meridiani värav omas  samuti tseremoniaalset tähtsust koos , seda ümbritsevate 5 fööniks torniga.
  Linna võib jagada kaheks ,sõltuvalt selle olemusest ja kasutusest. Põhjapoolne osa oli keisri ja tema pere päralt. Välimine ehk lõunapoolne linnaosa oli aga mõeldud tseremooniateks.  Seega ``keelatud linn``, kui selline kandis rohkem ülessandeid ,kui lihtsalt keisri koduna. Seespool müüre võib leida 980 palee hoonet koos 8707 ruumiga. Kogu territoorium koos kaunite hoonete ja aedadega katavad ligi 720 000 ruutkilomeetrit. 
  Neist tähtsamad on kolm suurt templit, mis paiknevad üksteise järel keskelt läbi lõunast põhja. Need templid olid tseremoniaalsed hooned, mida peatakse kõige tähtsamateks hooneteks üldse, selles suurepärases linnas.
  Lõuna poolt esimene ja kõige suurem puitehitis üldse üle kogu Hiina, kannab nime ``Hall of Supreme Harmony``. Tähtis hoone, mille ees asub suur plats, mis võib mahutada ligi 100 000 inimest. Kollakates punakates toonides keerukas puitehitis on ligi 30m kõrge mõõdetuna platsilt. See oli tseremoniaalne keskus , kus toimus kuninglikud kroonimis- ja abielu tseremooniad.
Peale kolme tähtsat tseremoniaalset hoonet pöörates suuna lääne poolsete hoonete poole, võib näha seina peal ühte pikka panoraama pilti 9 draakonist, mis koosneb 270 väljaulatuvast skulptuursest plaadist. See on värvikas draakonite näitemäng vee ja maa taustal.  Iga draakon on kaunilt värvikas ja keerukas positsioonis. Üks nendest draakonitest on ,aga pisut teistsugune kui teised. Legendi järgi, mil skulptorid valmistasid 9 draakoni pilti, üks hoolimatu tööline pillas ühe tüki puruks. Polnud, aga kusagilt võtta asendus plaati. Et oma vennas-skulptori nahka päästa otsustasid skulptorid üheskoos, et teevad puust samasuguse plaadi ja värvivad selle valgeks. Kõik see jäi ,aga saladuseks keisri eest ja hoolimatu töölise elu jäi alles. 

  Draakoneid võib näha pea igalpool kuninglike hoonete peal ja ruumides sees. Ajalooliselt on draakon Hiina keisri sümboliks. Draakon sümboliseerib impeeriumi võimu ja jõudu. Samuti sümboliseerib draakon head õnne. Uskumuste kohaselt draakonil üleloomulikud võimed kontrollida liikuvat vett nagu kosed, vihmasajud kui ka tornaadisid ja muusugust. Hiinlaste ja lääne inimeste arusaam draakonist erineb sama palju kui eurooplane ja pulkadega söömine. Draakonit Hiinas ei peata üheks metsikuks tapjamasinaks, vaid kui tarka mütoloogilist olendit.

  Kõrgemalt peale vaadates tervele linnale näeb see välja nagu üks suur suusahüppe tornide meri, mis neljakandilise kasti sees välja paistavad. Linn täiesti sümmeetrias, mis tähendab, et kui see keskel silmaga kaheks jagada näevad mõlemad pooled täiesti samad välja. Oranz punakad liuglevad Hiina traditsioonilised katused pole, aga niisama ilupärast üles poole paindes. Uskumuste kohaselt usuti ,et kurjad vaimud on tikksirged. Et mitte lasta paharetil katusele istuda ehitati need nagu me tänapäeval näeme - ülespoole paindes, et paharet sealt ikka alla kukuks. Lisaks katuse nurkade pealt võib leida erinevaid pisikesi müütilisi olendeid. See on umbes sama nagu sõjaväelasele auaste õlapeal näidates ,selle hoone tähtsust. Näiteks ennem kirjeldatud tseremoonilist hoonet ```Hall of Supreme Harmony``, kus katuse nurkade peal asub 10 üksteise järel paiknevat olendit. Pisemate ja vähem tähtsate hoonete pealt võib neid leida ,aga vähem. Lisaks usuti, et ka need kaitsevad kurjade vaimude eest.

  Jalutades hoonete ja väravate vahel ringi võib leida ennast parkides, kus keiser oma perega aega veetis. Kaunid pargid täis küpresse koos rohkete suvepavilionitega. Erinevaid hooneid, mida on nii palju ,et tõmbab silme eest kirjuks. Leida võib budismile ja taoismile sarnaseid kujutisi ja dekoratsioone andes aimu, missugused religioonid keisrite
seas esinesid. Tänapäevaks kutsutakse ``keelatud linna`` aga Palee Muuseumiks. Osades linnas olevates hoonetes võib leida jadeiidi, kulla ja ka kella muuseumi, mis olid kingitused teistelt valitsejatelt keisrile. Kõige selle ülisuure kompleksi külastamiseks tuleks varuda terve päev, sest see on nii võrd suur ja nauditav.










Tähelepanelikult vaadata siis draakoni üks alumine plaat on värvuselt palju tuhmim. Tegu on legendi kohase tükiga





No comments: