Sunday, August 19, 2012

Yuyuani aiad, päev 487

  Kui liikuda Shanghais mööda `´ The Bund´´ tänavat lõunasse võib näha, kuidas linn võtab teise ilme. Linnapilt võtab täiesti teise pöörde justkui avaks uue lehekülje raamatus. Kõrged hooned ja ostukeskused asenduvad ülespoole kaarduvate katusmajadega, mis tähistavad tõelise Hiinalinna algust.


  Tegu küll enamjaolt rekonstrueeritud vanalinnaga, mis tõttu värvid on erksad nagu need olid sadu aastaid tagasi. Üsnagi pisike ja kitsas linnaosa imeb endasse õhinas turiste. Tänavad olid üle ujutatud väga internatsionaalse seltskonna poolt nii ,et vaevalt üldse liikuma mahtus. Kergelt halvas silma, nähes kuidas poed ja turistilõksud olid hõivanud alumisi vanalinna korruseid. Need majad olid küll uuesti ülesehitatud, kuid võiks hoida mingisugust kultuurset piiri kahe maailma vahel. Igaljuhul jätsid need Vanalinna majad üsnagi külmaks.
  Kuid huvi pakkus mulle 16.da sajandi valitsejate loodud aed. See asus täiesti vanalinna sees, mida eraldas müüritud sein. Sarnaselt vanalinnale oli ka see paljude sõdade vältel kahjustada saanud, mistõttu on seegi osaliselt ülesehitatud. Mitte tavaline aed koos maja ja lilledega ,vaid keerukas hiina pärane ehituskultuur koos tiikidega, mida ümbritseb rohekas loodus. Aed pakub palju kaunid vaateid keerukatelt pavilionidelt tiikidele, mis kubisevad kuldsetest karpkaladest. Sillad, mis ületavad tiike pääsemaks ühelt poolt teisele. Erksates toonides hiinapärased majad, mida valvasid lõvi taolised skulptuurid.

  Tänapäeval võib leida neid istuvaid lõvi kujusid ka modernnses maailmas. Pea iga Hiina panga- ja valitsuse maja ees seisab kaks lõvi, üks ühel pool teine teisel pool. Uskumuste kohaselt on lõvikujudel müstiline kaitsev võime kurjade vaimude vastu.
  Esmapilgul võib tunduda, et see aed on üsnagi pisike ,kuid tegelikult selle sündmustik on  nii võrd tihe, et endalegi teadmata võivad külalised tundideks kaduda sellesse aeda. Võin üsna kindlalt väita, et pea igaüks kaotab suunataiu selles aias. Lihtsalt ennast ära unustades selle aia harmooniasse ja kaunidusse.














No comments: