Thursday, August 23, 2012

Terrakota sõdalased, päev 496


  Pekingist ligi 1200km kaugusel asub iidne hiinlaste pealinn, mida tuntakse tänapäeval Xian´i nime all. Linn polegi nii väga kuulus, kui selles leiduv 20.da sajandi üks kõige suurimaid arheoloogilisi leide. Aasta oli 1974. kui kohalikud farmerid kaevasid kaevu, mil puhtjuhuslikult sattusid peale ühele suurele elutule armeele. Armee, mis liikumatult on seisnud sõja-formatsioonilises positisoonis tuhandeid aastaid.

  Terrakota tähendab põletatud-savist tehtud kujukesi või skulptuure. Sellest tulenevalt on armee saanud endale ka nime. Need täiesti erandlikult unikaalsete väljanägemistega savist tehtud sõdalased olid loodud 3 sajandit ennem meie aja arvestamist. Ajal, mil esimene Hiina keiser Qin Shi Huang troonile tuli, alustati ka Terrakota armee loomist. Armee kandsid tähtsat rolli kaitsmaks keisrit surnuteriigis pärast ka tema surma.
  Jätkuvalt on leiupaik arheoloogidele pikaajaliseks tööks. Leitud on neli erinevat maa-alust kaevandit, millest on leitud üle 8000 terrakota sõdalase. Kõige suurem nendest kaevandites on 230m pikk ja 60m lai. Kaevandist võib leida 11 korridori, kus kartmatult seisab 6000 pealine armee. Sõdalased seisavad nägudega suunatud ida poole, kus asusid ka keisri vallutatud alad. Teine kaevand oli loodud ,aga ratsaväele ning kolmas kaevand ohvitseridele. Neljas kaevand teadmata põhjusel oli jäetud ehitajate poolt lõpetamata.
  Armee koosneb erinevatest sõdalastest nii jalaväelastest, vibulaskjatest, ammuküttidest kui ka ratsaväest. Leida võib sõdalasi erinevates lahinguvalmiduses positsioonides nii püstijalu kui ka põlvili. Sõdalased on elulise suurusega, kuid erinevad üksteisest pikkusega, juuksestiiliga kui ka auastmega.  Igaüks neist on unikaalse näoga kui ka näoilmega, nii et üks ja sama nägu enam ei kordu. Paljud sõdalased on turvises, kuid enamik kannab vöötatud sõdurikuube, sääriseid ja kandiliste ninadega jalanõusid(wiki). Sõdalased kandsid reaalseid relvu, millest enamus on sajandite vältel lihtsalt koi ja rooste ohvriks sattunud.
  Minu jaoks kõige hämmastavam oli asjaolu, et tegu oli seest tühjade kujudega. Ehk teisisõnu olid need sõdalased samahead kui ühed seest tühjad vaasid. Neid sõdalasi vaadates, aga võis aimu saada nende loomisest. Paljudel neist on pead ja käed ära kukkunud, mis annab aimu, et kujud on kokku pandud erinevatest osadest.  See on kindlasti keerukas protseduur teha kõik need sõdalased üksteisest erinevad, kuid siiski sarnastena.
  Tänapäevaks on sõdalased oma värvi kaodanud nähes välja kui üks suur hall mass. Osade pealt võib välja lugeda pisikesi pigmendi laike, mis annavad kujutluse originaalsest väljanägemisest. Võib ainult ettekujutada kõiki neid tuhandeid sõdureid hiilgavates värvikates rüüdes ja relvadega seismas justkui valmis rünnakuks vaenlase vastu.

  Iga terrakota sõdalane on kahtlemata testamendiks selle aegsete skulptorite hämmastavast oskusest. Tänapäeval jätkavad arheoloogid, aga selle uuesti avastamist ja üles ehitamist. Tuiates kaevandite vahel võis näha kui palju on veel avastada. Usun, et veel suured leiud on tulemas ,sellest paigast. See on siiani lahendamata arheoloogiline leid, kuna üsnagi lähedal asub ka keisri enda haud. Keisri hauakamber on tänaseni avamata ,seda teadmata põhjusel.
 








No comments: