Saturday, June 30, 2012

Surnumeri, päev 455


  Surnumeri on üks maailma kõige soolasem siseveekogu. See on 8,6 korda soolasem kui ,seda on ookean. Surnumere tekkepõhjus põhineb kahe laama, Aafrika -ja Araabia laama üksteise suhtes nihkumisest kui ka eemaldumisest, mis tõttu on tekkinud maailma kõige madalaim punkt. Nihkest tekkinud madalik asub rekordiliselt -423m alla poole merepinna. Tänapäevaks poliitilise kaardi järgi jagavad vennalikult Iisrael ja Jordaania Surnumerd.
  Surnumeri on ekstreemseslt soolane, ligi kolmandik veemassist on sool.  Ekstreemses soolases vees puudub elu, millest on ka meri endale nime saanud. Merre küll suubub 29 jõge, kuid tõsiasi on, et mitte üks jõgi ei liigu järvest välja, sellel lihtsal põhjusel ,et järv on maailma kõige madalamas puntkis. 





 Ammanist võtsime eratakso 30JD eest Surnumereni ja ka sealt tagasi. Tähtis on teada, et rannal ja rannal on vahe. Mitte kõik rannad Surnumeres ei ole maksustatud. Leidub privaatseid paiku, kus on võimalik täiesti ihuüksi surnumere mõnusid nautida. Ettevaatlik tuleks olla üksikutel naistel minnes eraranda , sest nagu ühele islami riigile kohane on kiimareid palju.

  See oli minu jaoks kõige veidram kogemus siiani. Kuidas on võimalik, et vesi kannab mind nii, et ma ei peaks selleks midagi tegema. See on täpselt sama tunne, kui olla veepeal kummimadratsil. Võimatu on põhja vajuda ja pean tunnistama, et ujuda on raske, kuna vesi tõstab keha ja jalad veepinna peale. Näo vette panemist, aga ei tasuks kaaluda, kuna see on nii võrd mõrkjalt soolane, kui puhas sool keele peale. Kui juhtub olema lahtiseid haavu või pisikesi kriimustusi annab soolane vesi kohe vastulöögi. Haavad hakkavad sõna otseses mõttes valust põlema. Idee kohaselt võiks ilma probleemideta ujuda Jordaaniast Iisraeli. Tõonäosus on, et ajaks mil kohale jõuaks oleksid juba sõjaväelased teisel pool vastas. 

 Läksime Petrast pealinna Ammani, kus leidsime endale majutuse. Majutasime legendaarses majutuses, mis kannab nime Mansur või Koda hotell. Mitte , midagi glamuurset. Odav hotell kõige odavamate hindadega. 
  Kuulus on see hotell jaapanlasest külastaja Koda poolt, kes otsustas Iraaki minna. Aasta oli 2004, kui jaapanlane eiras  nõuandeid ning otsustas võtta oma saaga Iraagi pinnale. Kodale sai Iraagi külastamine viimaseks paigaks üldse. Ta  rööviti terroristide poolt, kes hiljem ka ta ära tapsid. Tapmis video saadeti jaapani televisiooni, kus esitati Jaapani valitsusele nõudmisi. Video lõppes ,aga vägagi jõhkralt, kuidas japsil julmalt noaga pea maha saeti. Koda keha leiti Iraagi kohaliku maantee kõrvalt, kuid pead jäi siiani kadunuks.  

No comments: