Saturday, June 9, 2012

Püramiidid, päev 428

  Egiptust teatakse ning tuntakse rohkem püramiidide maana, kuid samas teatakse või tuntakse neist healjuhul ,vaid mõnd üksikut. Külastades Kairot ja selle ümbrust leidsin osad kohad, mis on mainimist väärt. Kohad, millest eriti just juttu tehtud ei ole, kuid samas oma olemuselt on need püramiidid isegi huvitavamad. Faktide põhjal algas nendest kohtades püramiidide ehitamine palju ennem, kui Gizas.

  Umbes 15km kaugusel Giza püramiididest asub Saqqara. Saqqara pole mitte püramiid, vaid üks suurimaid matmispaiku Egiptuses. Surnuaed, mis oli aktiivne matmispaik üle 3500 aasta. Koht, kus asub 11 püramiidi ning koduks paljudele hauakambritele. Sellest järeldades võib kinnitada, et koht oli väga tähtis ammuste valitsejate seas.
  Saqqara on lihtsasti ligipääsetav ning kõvasti odavam, kui seda on Giza püramiidide külastamine. Kõige parem ,selle osa juures on see , et seda külastatakse oluliselt vähem ning puuduvad tüütud kohalikud, kes üritavad midagi müüa. Minu külastuse käigus ei näinud mitte ühtegi tüütut kaamlisõitjat. Õhkkond oli palju vabam ning ruumi rohkem. Tõesti puhtalt visuaalselt jääb Saqqara oma olemuselt Gizale alla. Paljud Saqqaras asuvad püramiidid on vägagi halvasti säilinud ning näevad välja rohkem suured kivihunnikud, kui püramiidid.
  Saqqara kõige väljapaistvam osa on valitseja Zoseri kuue astmeline püramiid, mis on 60m kõrge. Fatkide põhjal ka üks esimestest kivi monumentidest Egiptuses.
  Astmikpüramiidi kõrvalt võis leida pooleldi säilinud templi ning mitu surnukambrit. Mõne kilomeetri raadiuses võis leida 10 teist püramiidi, mis ausalt öeldes väga mainimist ei väärinud, kuna nende seisund on vägagi kehv. Meie õnnetuseks ka oli Saqqaras sellel päeval avatud ,vaid 3 surnukambrit. Palju me just seal ei näinud, kuid siiski midagi.

 Zoseri astmikpüramiid
 Unase püramiid





  On ka veel teine koht peale Saqqarat ning see kannab nime Dashur. Olenevalt liiklusest kulub autosõiduks Dashuri ligi tunnike. Sarnaselt Saqqarale on Dashur palju turistide vaesem ning sellest ka rohkem vabadust. Ei mingeid tüütusi ning õhkkond oli ausalt öeldes üsnagi vaba. Meie saabudes olime Dashuris ainukesed, selle ühe tunnise külastuse käigus. Tõsi, et hetkel on meil siin suve periood, mis on ka hooaja väline aeg.  Ainuke, kes meie teele tuli oli kaamli seljas turisti politsei, kes imelikul kombel tahtis mulle müüa 2 eurost münti.
  Juba kaugelt hakkas silma paistma erilise välimusega püramiid - Bent püramiid.  Kas see püramiid oli nüüd arhitektuuriline läbikäik või läbikukkumine? Püramiid ,mis kannab esimese, meile tuntud lapikute külgedega püramiidi tiitlit. Just, see püramiid arvatakse oli see kõige esimene omasuguste seas. Kuningas Sneferu, kes oli Khafre isa, lasi oma arhitektidel planeerida esimese ´´õige´´ püramiidi. Ehituse käigus jõudes ehitamisega ligi poole peale leidsid arhitektid, et püramiid on liiga järsk, et edasi jätkata. Püramiidi nurgad seisid 54 kraadise nurga all, mis sundis neid plaani muutma. Olles ladunud blokke 105m peale, otsustati, et tuleb muuta püramiidi kaldenurk 43 kraadi peale. Tulemuseks oli vildakate servadega püramiid, mille küljed on murtud ülevalt poolt sisse poole. Esimene kahenik seisab 53 kraadi all ning ülemine osa 43 kraadise nurga all.
 
Bent püramiid
  Raske öelda, kas Bent püramiid oli läbikukkumine või mitte. Igaljuhul olid vanad egiptlased ambitsioonikad ning targad. Tõesti tegu oli samamoodi lihtsurelikega. Kuid tark õpib enda vigadest, mis tegi nende teosed veatuks. Mõne ajapärast Sneferu valitsus ajal valmis esimene lapikute külgedega perfektselt vormistatud püramiid. Püramiid kannab nime Punane püramiid, mille nurgad seisavad 43 kraadise nurga all. Teada olevalt, see püramiid pidi olema just selline ,milline see pidi välja nägema.
  Minu silmade läbi nägi püramiid välja kergelt punakas, kuid mitte nii punane ,et oleks punane. Kaugelt nägi püramiid välja igati viisakas ning hauakamber oli külalistele avatud. Võtsin võimalusest kinni ning sammusin mööda pisikest treppi mööda üles püramiidi hauakambri sissepääsuni. Ennem sissepääsu kükitas kivi peal üks vanamees, kelle eesmärgist hästi aru ei saanud. Eelnevalt Gizas oli korralik kontroll ennem hauakambrisse sisenemist, kuid selle püramiidi ees seisis üksik vanamees. Üldiselt pildistamine on keelatud, kuid vanamees pakkus meile 5 egiptuse naela eest sisenemist koos kaameratega. Seekord olime kõik oma kaamerad taskutesse peitnud, mistõttu vanamees jäi tühjade kätega. Töötas ta seal või mitte, aga raha ta meilt ei saanud. Hiljem veel vanamees pomises, et võite ikka kaamerad sisse võtta.
  Kuidagi maha jäetud mulje oli jäänud sellest püramiidist. Vähe tähelepanu ning väike kasum oli pööranud ,selle püramiidi täielikuks häbiks. Võis näha ,et selle püramiidi eest hoolt ei kanta. Hauakamber, mis oli kõikidest teistest palju keerulisem ning huvitavam. Sissepääsust liikus 63m pikkune tunnel püramiidi sügavustesse, kus see kohtus üha kõrgemate ruumidega, kuniks 15m kõrguse hauakambriga. Ruumide või kambrite laed koosnesid üksteise peale laotud kivipaneelidest, millest igaüks oli igast järgnevast ligi 20 cm ülekattega. Tulemuseks trepitaoline lagi, mis mõlemalt poolt serva keskel kokku said. Absoluutselt vapustav ning  märkimisväärne.
  Häbi ,aga püramiidi tunnelid haisesid kellegi kuse järgi. Paljud lampide pirnid olid lakanud töötamast ning võis leida ennast üsnagi pimedates kohtades teel hauakambrini. Kõige suurem pettumus inimeste hoolivusest seisis just ennem hauakambrit. Tunneli seinad olid ära soditud markeriga ning aerosooliga. Ei süvenenud neid  asju isegi mitte lugema. Valdas lihtsalt pisut pettumus, kui vähe hoolitakse sellest püramiidist.

 Sneferu püramiid, mis oli esimene lapikute külgedega püramiid.

Püramiidi sees olev tunnel

Hämmastav püramiidi astmeline lagi

No comments: