Thursday, June 14, 2012

Luxor, päev 437


  Luxor on Egiptuses asuv linn, pea 700km kaugusel pealinnast Kairost. Linn on koduks üsnagi tagasihoidlikult ligi poole miljonile elanikule. Geograafiliselt asub linn Niiluse äärtealadel hõlmates enda alla nii ida-kui ka lääne kalda.  Ida kallas on peamiselt koht, kus toimub äge liiklus ning igapäeva elu. Lääne kallas on aga ümbritsetud mägede ja orgude poolt. Nagu ühele Aafrika riigile kohasena valitsevad siin põrgulikud soojakraadid. Suve perioodil, mis hetkel ka siin valitseb, tõusevad kraadid üle 40 sooja kraadi. Kuid, sellegi poolest olenemata aastaajast on Luxor üks kõige enam turistide poolt halvatud paik Egiptuses.

  Üks kõige enam tunnustust vajav paik vaaraode aegsest maailmast. Alates Kesk-Kuningriigist on olnud Luxor, ehk algselt tuntud nimega Teeba, pealinnaks vaaraode aegsest Egiptusest. Teeba sai sõjajumala Amuni kodupaigaks, kelle auks aasta tuhandeid ehitati templeid, mis tänaseni on säilinud. Templid, mis tol ajal püstitati on oma olemuselt nii suured ,et ületavad territooriumilt kõiki tänapäevaseid religiooseid hooneid. Pea iga Uue kuningriigi vaarao andis, selleks oma panuse, et luua maailma kõige suurem templite jada. Mõlemalt poolt Niilust võib leida hiiglaslikke templeid, mida ehitati tuhendeid aastaid kuniks vaaraod välja surid.  Ühed nimekamad templid nende hulgas Karnak, Luxor, Hatsepsut ning Ramesseum.
  Hiigelajastu pealinna Teeba lääne kallas oli kuninglike vaaraode matmispaigaks. Ajast mil enam vaaraod ei leidnud rahu püramiididest, alustati Teeba lääne kaldale vaaraode matmist. See on just see koht, kus asub salapärane Kuningate org, kus on tänaseks leitud 63 vaarao keerukad surnukambrid. Mitte kaugelt sealt võib leida ka teisi templeid ja matmispaiku, mis teeb sellest kindlasti ühe kõige suurema vabaõhu muuseumi tänapäevaks.
  Rusikareeglina iga ennast lugupidava turisti sihtasutus.  Tänapäevases küllaltki pisikeses linnas on sellest rohkem tegemist, kui mõnes hiigelsuures linnas. Mõlemal pool jõekallast on palju huvitavat ning vähem huvitavamat. Usun,et iga külastaja, kes Luxorit külastab ei peaks pettuma.



Saabudes Luxori hetke visioonist:

  Arvata võis, et kus on turiste seal on ka pettureid. Saabudes bussiga Luxori algas pihta jälle äge võitlus. Võitlus turistide eest on Egiptuses üsnagi agressiivne verbaalne pealetung. Tehakse ükskõik, mida et turist endaga kaasa vedada ning neilt raha välja lüpsta.
  Ignoreerides kõiki tüütusi hüppasime ühte taksosse, mis viis meid soovitud hotelli poole. Järsku tekkis juhil mingisugune mõttenihe ja unustas justkui asukoha. Peatas auto tee ääres kinni ning mingisugune teine sell tahtis ilma küsimata autosse siseneda. Sisse me teda ei lasknud, mis ärritas teda ,et teine hakkas kätega vehkima. See peale noomitasime taksojuhti, kes meid ikkagi lõpuks hotelli ära viis.
  Hotellis esines meile üsnagi algselt sõbralik näiv Mr. Magdi. Kellele andsime kohe nime ka Mr. Miagy. Mees, kes pidavat olema  raamatutes kirjas kui turistide sõbralik lahe vanamees. Tegelikult oli tegu paraja ussiga, kes mõtles ,et meil on vist taskud rahast pungil. Küsides oma teenuste eest ligi 3 kordset hinda. Mida rohkem vanamees meilt Ei vastuseid sai ,seda vastikumaks inimene muutus. Lõpuks vanamees ei suvatsenud enam isegi meie rääkida, et olime tema pakkumised tagasi lükanud.
  Ma ei oska päris korralikku hinnagut anda terve Luxori kohta. Kuid nüüd kui kirjutan, olles külastanud parimaid Luxori palasid võin öelda, et siin on pagana tüütu olla. Ütleks nii, et kes on lüpstav, seda lüpstakse ja mitte vähe.

No comments: