Thursday, February 2, 2012

Machu Picchu, päev 317

  Machu Picchu on ametlikult üks maailma imedest maamunal. Arheoloogiline leid inkade kõrg-kultuurist Perus, mis leidis avaliku tähelepanu alles 1911 aastal. Linn asub ligi 2500m kõrgusel Andide mäestikus olles kadunud üle 400 aasta. Kadunud linn jäeti inkade poolt maha 15.dal sajandil, mil Hispaania kolonistid hõivasid inkade impeeriumi. Hispaanlaste jaoks jäi Machu Picchu leidmata kuni 20 sajandini, mil USA arheoloog Hiram Bingham selle leidis. Machu Picchu ehk kadunud inkade linna arvati ,et ehitas tolle aegne inkade impeeriumi looja Pachacuti. Tänapäeval on Machu Picchu saanud ``inkade maailma`` ikooniks, mida külastab miljoneid turiste aastas.

  Inka tähendab valitsejat või isandat. Inkad olid rahvas, kes elasid Andide mäestikus 12-16 sajandini. Nad lõid rikka ja kõrgelt arenenud kultuuri. Inkade Impeerium tema kõrg hetkel ulatus Ecuadori, Columbia, Boliivia, Argentiina ning Tsiili aladeni. Impeerium koosnes neljast regioonist, mille pealinnaks oli Cusco. Cusco oli inkade impeeriumi keskuseks nelja regiooni vahel. Impeerium koosnes paljudes hõimudest, kuid oli võimul olev võim kuulus Inkade perekonnale. Usuti päikesejumalasse ning ,et valitseja on päikese jumala poeg. Inkade Impeerium lagunes 16.dal sajandil, mil uue maailma hispaanlased hävitasid inkade impeeriumi.
  Ei olnud enam palju minna ,et näha enda jaoks kolmandat maailma ime. Taj Mahali ning Halastaja Jeesuse kuju kõrval osutus Machu Picchu kolmadaks minule. Nagu mainisin eelnevas postituses ,et plaanisin minna nii Machu Pichusse kui ka Wayna Picchusse. Wayna Picchu on kõrge mäetaoline küngas Machu Picchu ees, mis on asub mõni sada meetrit kõrgemal kui seda on Machu Picchu. Wayna Picchu on eelkõige mägi, millelt avaldub selge vaade otse Machu Picchuni. Et Wayna Picchusse minna on vaja samuti pilet broneerida, mis maksis ligi 10USD. Päevane Wayna Picchu külastajate limiit on 400 külastajat päevas kahel erineval ajal. Esimene 200 külalist lubatakse Wayna Picchule kell 7:00 ning teine sats 8:00. Meie aga pidime olema kõige varajasemal ajal Wayna Picchu värava ees.
  Aguas Calientesest enam lähemale rong ei liigu Machu Picchule. Edasi on võimalik liikuda kas jala või turistibussiga. Ennast õigesti väljendades pean märkima ,et hürdroelektrijaamast ei lähe ühtegi sõiduteed Machu Picchu poole, küll aga  Aguas Calienteses sees liiguvad vaid bussid, mööda kruusateed Machu Picchu väravani. Meie ,aga otsustasime Aguas Calientesest Machu Picchusse minna jala. Bussiga on Machu Picchusse ligi pooltundi ning jala minnes kulub selleks ligi 2 tundi sõltuvalt tempost. Minnes , aga jala tähendab seiklejale alustada hommikuvara pimedas minekut Machu Pichusse. Meie teekond algas kell 4:30, mil oli väljas kott pime ja päike horisondi taga. Peale meie oli palju seiklejaid ,kes liikusid jala Machu Picchu poole. Tee oli enamvähem 6km mööda kivist treppi üles mäkke. Keskond oli täielik dzungel, kuhu Machu Picchu ilusti sobis. Meil kulus ,aga Machu Picchusse jõudmiseks ligi 2,5 tundi. Pean mainima ,et oli tõesti väsitav ning vajas päris mitu korda puhkust teel Machu Picchuni.
  Olime jõudnud Machu Picchu värava ette, mil selleks ajaks oli bussiliiklus täies elus. Värava ette oli kogunenud palju rahvast, kus toimus piletikontroll. Piletikontrollis tuli esitada pilet koos isikuttõendava dokumendiga. Igasuguse toidu sisse vedamine oli keelatud ning konfiskeeriti. Meil ,aga ikkagi õnnetus enda lõuna toit sisse vedada. Väravast edasi juhatas minutiline tee Machu Picchuni, kus avaldus vaade täpselt sellele mille pärast ma siia tulin. Heitsin kiire pilgu Machu Picchule ning kiirustasin Wayna Picchu värava ette, kuhu oli kogunenud ligi 30 külastajat. Jõudsime täpselt 7:00 värava ette, mil hakati pileti ning dokumendi alusel inimesi Wayna Picchule laskma. Wayna Picchut on ohtlik ronida, on juhtunud ,et inimesi on ronides surma saanud. Üles ronimine näeb ette järsku treppe ning redeleid, mis olid tol päeval vihmaveest libedad. Wayna Picchu asub ligi 300m kõrgemal Machu Picchust ning selle ronimiseks kulub ligi tund aega. Ülevalt osutus vaade rohelistele mägedele, mille tagant paistsid lumised mäetipud ning  lennukivaade iidsele ikade linnale Machu Picchule. Vaade oli väga rabav näha kauni looduse keskel ühte seitsmest maailma imest.
  Paljud külastajad pole teadlikud, et Wayna Picchu pole lihtsalt kauni vaatega mägitipp, vaid asupaik kuutemplile. Kuu tempel asub 180 kraadi teisel pool Wayna Picchu mäge. Olles tipus viis tagant poolt kitsas teerada mööda treppi alla, mis juhatas kuutemplisse. Kulus tipust kuutemplini jõudmiseks ligi 40 minutit alla mäge. Arvatavasti oli kuutempel rohkem pisike hauakamber, mis asus üsnagi salajases paigas. Kahjuks mingisuguseid säilmeid ma sealt ei leidnud ,vaid pisukest puhkust kuutemplist alustasin teed tagasi Machu Picchu poole.  Jõudes tagasi kuu templist Wayna Picchu värava ette oli kogunenud palju rahvast, kes ootasid sisenemist Wayna Picchusse. Olime valinud hea aja sisenemaks Wayna Picchusse. Nüüd kui olime Wayna Pichu külastamiseks võtnud ligi 3 tundi olime tagasi Machu Picchus, kus alustasime ringkäiguga.
  Kui Machu Pichu leiti USA arheoloogi poolt polnud linn selline nagu tänapäeval. Tänapäevaks on ligi 30 protsenti Machu Picchust rekonstrueeritud ,et anda paremat aimu inimestele milline oli tolle aegne Inkade linnak.  Inkad olid osavad müürsepad ning kivissepad. Paljud Inkade hooned on nii täpselt laotud ,et isegi segu ei kasutatud kiviplokkide vahel. Kivi plokid olid nii täpselt välja raiutud, et paljudes vuugi kohades isegi zileti tera ei mahu vahelt läbi.  Lisaks linnas olevad trepid olid suurtest kividest välja raiutud. Siiani pole täpselt kindel , kuidas kiviplokid üksteise otsa veeti. Arvatavasti kasutati hulgaliselt inimjõudu. Lisaks sellele oli linnas veesüsteem, mis oli puhtalt kivisisse raiuti. Vesi jooksis allikat mööda linna pea igasse majja.
 Olin Machu Pichus ligi tunnike, vaadates ning uurides ringi hoonete vahel. Huvitav jälgida, mida inimkätega on tehtud ligi 500 aastat tagasi. Usun ,et Machu Pichu poleks nii eriline ilma Wayna Picchuta, mis lisab Machu Picchule tudnuvalt jumet ning salapära. Kunagi elas seal inkade rahvas, kes on nüüdseks justkui ajalukku pühitud. Iidse rahva asemel sammub tänapäeval mööda linna ,vaid hunnik turiste.



 Machu Picchu:

Öeldakse ,et kui Machu Picchut pole näinud , pole Perud külastanud.



Müür on laotud ilma seguta, puhtalt täpsuse peale
Terrassid ehitati kaitsmaks linna maad sissekukkumise eest


Wayna Picchu:


Tee Wayna Picchu tippu






Kuutempel, 180 kraadi teisel pool Wayna Picchu külge:


Ohtlik tee tagasi Machu Picchuni



No comments: