Monday, February 6, 2012

Avastamata Peru, päev 319-322

  Aeg hakkab siin Lõuna Ameerika kontinendil ümber saama ning tuleb hakata kuidagi otsi kokku viima. Näinud ühte maailma imedest Machu Picchut olen liikunud lähipäevil üsnagi kiiresti pealinna Lima poole, kus ootan oma lendu. Teel Lima poole, mis asub ligi 30 tunnikaugusel, külastasin kiiruga kohti, millest oleks tahtnud rohkem teada. Kahjuks jäi aega nappima ning toon lühikokkuvõtte osadest parimatest kohtadest ,mis tee peale jäid.

  Bussid liikusid nii otse Limasse kui ka igale poole teistesse ilmakaartesse. Valisime marsuudi, kus külastasime kahte põnevat asulat teel Limasse. Kohad ,mis pole nii väga kuuldud ega nähtud. Peru koosneb paljudest erinevatest kultuuridest ning tsivilisatsioonidest, mis on ammu ajaloo tolmu pühitud. Toon teieni mõned kohad, mis võiksid huvi pakkuda.
 
 Jooned, mis liiguvad katkematult kilomeetreid.
 Kuna raha nappis läksime vaatetormi uudistama kahte joonpilti.
 Teistpidi vaadates on kujutatud puud
 Polegi päris kindel, mis see on. Tundub ,et mingisugune lind.

Lennukilt avaneb selline vaade.

Et näha tegelikku nascat tuleks maksta pisut rohkem ning võtta lennuk, kus avaneb vaade kõikidele 68le pildistusele.

  Nasca Lines ehk naska jooned on müstilised Roswelli taolised kraveeringud, mis pole mitte maisipõllule endast jälje jätnud, vaid kivisesse kõrbe. Kui lennata lennukiga Nasca linna lähistel, võib leida ,et terve kõrb on täis lõpmatuid jooni, mis on üksteist pidi ühenduses. Jooned, mis on katkematud, ühendavad üksteist, kui ka samalaadseid loomade kujutisi. Tihti peale kujutised sümboliseerivad kohalikke loomi, linde kui ka taimi.
  Nasca jooned avastati alles ajast, mil leiutati lennumasinad. Joonpildistusi ei ole  võimalik tajuda maa peal kõndides, kuna pildid on kümneid-sadu meetreid suured. Teadlased teavad Nasca joontest üsnagi vähe, on raske mõista kuidas Nasca joonpildistused ning jooned tehti. On üsna taun mõelda, miks tehti kilomeetreid pikki jooni, mis liikusid võnkumatult ühest pildist teise. Arvatakse ,et Nasca jooned on tehtud ligi 1600 aastat tagasi vanade Naska inimeste poolt. Samuti pole teada, miks Nasca jooned on tehtud. Ühe versiooni järgi usutakse ,et vanad Nasca inimesed tegid jooned, kui ka joonpildid jumalate ülistamiseks. Teiste versioonide järgi usutakse, et tegu võib olla mingilmääral tolleaegse astronoomiaga. Versioone ning arvamusi leidub seinast seina.
 

 Oaas. Legendi järgi ei maksa ujuma minna, kuna iga aasta võtab merineitsi ühe mehe endaga. Iga palmi puu pidavat tähendama ühte mereneitsi ohvrit.
`


Ica linnas asuv kirik, mis on korduvalt maavärinate poolt laostatud. Hetkese seisuga seisab kirik nagu kaardimajake.

  Kui Nasca asus Cuscost tulles 15 tunni kaugusel , siis järgmine peatus asus nelja tunni kaugusel pealinn Limast. Ica on mõnesaja tuhande elanikuga linn Peru rannikualal. Mõni päev ennem minu saabumist tabas Icat 6,3 magnituudiline maavärin, millest kirjutab ka meie Eesti ´´Postimees``. Maavärin oli küllaltki tugev, mida tundsin seda viibides Cuscos. Ica linnas said palju hooned kahjustada ning sadu inimesi vigastada. Hukkunutest õnneks info puudub.
  Maavärinast hoolimata, otsustasin minna Icasse, et külastada kõrbes asuvat oaasi või laguuni. Oaas nagu Ica linngi asub keset kuiva kõrbeliiva nagu ühes suures liivakastis, mida ümbritsevad troopilised palmipuud. Esimene mõte nähes oaasi tuletas meelde korduvaid ellujäämisfilme, kus leitakse veekogu keset kõrbe. Meie aga õnneks mingisugusest ellujäämiskursusest osa ei võtnud, vaid tulime uudistama uut ja huvitavat. Olime ,vaid seal hädise tunnikese, et lihtsalt näha midagi sellist. Polnud isegi aega ujuma minna rääkimata muudest tegevustest. Leides paradiisi kõrbes, oli üsnagi masendav oaasist lihtsalt lahkuda ilma ,et oleks sellest osa saanud.

 Mudast tehtud astmikpüramiid
 Algselt oli astmikpüramiidil lubjakivist glasuurkate.

 Pisike hauakamber. Sildi pealt näeb reaalseid muumaid, mis on hetkese seisuga vaid laboratooriumis.
Vanade Lima elanike igapäeva töönägi välja midagi sellist. Arvatakse, et tööd ei teinud mitte orjad ,vaid kodanikud, kes maksid riigile makse tehes teatud aega füüsilist tööd.

Nii Nasca inimesed kui ka Lima inimestel ja nende kultuuridel pole midagi ühist inkadega. Perus on palju erinevaid kultuure ning rahvusi läbi käinud. Miks inimesed nii vähe teavad neist on põhjus ,et neil puudus tähestik ning kiri. Inkadest teame nii palju tänu hispaania kroonikutele.

No comments: