Sunday, October 16, 2011

Tai, PADI SCUBA Diving Open Water kursus, päev 200

    Selles peatükis toon pisut valgust sukeldumismaailast. Siiani üsna pime teema ja Eestis ehk pole eriti populaarne , seda kuna puudub korralikud rannad ja korallrahud. Koh Tao on ausalt öeldes jumala poolt loodud koht sukeldujatele. Koh Tao saar on üle maailma tuntud pisike sukeldujate paradiis, mida külastab palju sukeldumishuvilisi. Pisikese saarepealt võib leida üle 50 sukeldumiskooli. Koh Taos on maailmastaabis üks odavamaid kohti kus taotleda sukelduja litsents.
  Minu jaoks oli SCUBA sukeldumiskursus ammu plaanis. Tehes Austraalias oma esimesed snorgeldamised, tekitas veemaailm minu kange huvi. Sellest tingituna otsustasin just Koh Taosse minna ja teha seal sukelduja litsents, mis lubab mul igalpool maailmas teha sukeldumisi. Kõige parem osa minu jaoks on õppida midagi täiesti siiani tundmatut. Leidsin selles hea võimaluse ennast arendada ja õppida uusi oskusi.
   Niisiis kohale jõudes valisin 5 esimest sukeldumiskooli ja võrdlesin pakkumise ja tegin otsuse. Otsus langes sukeldumiskooli Crystali kasuks, mis pakkus kursuse hinnaks 9000B ning tasuta majutuse kursuse vältel. Crystal nagu enamus teised kooli pakuvad ülemaailma tunnustatud sukeldumis kursuseid PADI. Selle litsentsiga võib igale poole sukelduma minna ilma probleemiteta. PADI on sukeldumis nö ´´ühing´´ millega on koos töös paljud sukeldumiskoolid.





 Koh Tao




Kursus nägi ette 4 päeva, mis koosnes nii teooriast kui ka reaalse praktiseerimiseni. Lähemalt edasi:

1. PÄEV 
  Esimene päev sai oma alguse klassiruumis. Klassiruum nüüdseks juba võõras ning oli üsna ebamugav olla pingitaga.
  Sissejuhatuseks tehti pisut juttu, mis kursuse vältel meid ootab ning peale seda näidati õppefilme sukeldumisest. Nagu teada elu vees on täiesti erinev maismaa eluga. On raske paralleele tuua nende kahe elu keskkonna vahel. Seega jagati palju  õppematerjali nii veemaailmast kui ka reaalsest sukeldumisest.
  Teooria tunnis tehti lähemalt juttu ,millised reeglid kehtivad veemaailmas. Pean tunnistama, et õppisin teooria tunnis väga palju. Kuidas rõhk muutub ning kuidas sukeldujana sellises keskkonnas kohaneda. Juttu sukeldumisvarustusest ja kuidas seda kasutada. Ning palju muud huvitavat ja kasulikku tulevastele sukeldujatele.
  Kui hakkaksin kirjutama kõigest ,millest seal juttu tehti ,siis kuluks mul selleks terve päev. Tehes kaasa kursuse esimese päeva pean väitma ,et neli tundi kestnud teooria tund oli päris väsitav. Võibolla sellest ,et pidin üle pikaaja oma laisku ajurakke liigutama.


 Kodutööd tegemas

2. PÄEV
  Peale selle ,et maa oli teinud päikesele ringi peale, algas meil hommik jälle klassiruumis. Kuna eelnev päev ei jõudnud kõike infot läbi kammida, tuli võtta teisest päevast 2 tundi lisa. Esimesed 2 tundi hommikutundidest kuulus teooria tuupimiseks.
  Selleks korraks teooriast kõik. Olime läbinud enamvähem ühe pikapäeva teooria tunde ning olime valmis reaalseks sukeldumisest. Kuid ennem seda tuli tõestada kas me oskame üldse ujuda. Seega otse klassiruumist füüsilise eksamini. Füüsiline eksam nägi välja 200m ujumist ning 10min ulpimist. Kellegil sellevältel probleeme ei tekkinud ja olime valmis päeva oodatuima osa juurde.
  Enam vähem lõuna paiku saime kõik loa alustada praktiseerimist basseinis. Ennem basseini minemist pidime selgeks tegema varustuse. Kuidas see toimib ning kuidas seda kõike rakendada. Pidime sukeldumisvarususe 5 korda järjest veatult kokku lahti võtma. Pole mingi tuumafüüsika ning kõik peaksid sellega hakkama saama.
  Ettevalmistused tehtud ning kõik rohkem kui valmis proovima enda esimest sukeldumist balloonidega. Basseinis polnud mingi lihtne ujumine ,vaid pidime tegema harjutusi vee all. Näiteks õppima käituma erinevates olukordades mida teha, kui lõppeb õhk otsa , mask tuleb maha, regulaator kaotamine ning kõige tähtsam koostöö. Paljud küsimused ning praktilised vastused neile küsimustele. Ning viimaks kuidas leida tasakaal vees, et oleksid vee all just kui austronaut. Olekus ,kus puudub gravitatsioon ning kuidas selleni jõuda.


Basseini sukeldumine

3. PÄEV

  Paraku ka kolmas päev algas klassiruumis, kuna selleks päevaks oli ettenähtud kirjalik eksam. Pidime teostama eksami , mis oli võrdlemisi lihtne , kuna materjal oli otse nina ees. Vaja ainult natukene lugeda ja vastuseid märkida. Polnud ka see mingi tuumafüüsika ning kõik kursusel olijad sooritasid eksami positiivselt.
  Selleks korraks oli tõsi taga. Pidime minema avatud ookeanile praktiseerima eelnevat õpetatut. Sadamast võttis meid paat peale ning liikusime oma esimese sukeldumiskoha juurde mida kutsutakse Koh Taos Mango Bayks. Koh Taos on ligi 30 erinevat sukeldumiskohta, mis on väga kaunid ja korallirohked.
  Pikalt vassimist ei olnud , tuli vette hüpata. Instruktor ning meie grupp kuhu kuulus 4 tegelast: Üks taanlane, kaks kanadalast ning mina. Esimene sukeldumine nägi ette 12m sügavusele minekut. Olukord muutus trasiliselt kui alustasime laskumist ookeani põhja. Rõhku oli väga hästi tunda õhuavadest. Nagu näiteks kõrvades, mis rõhu reguleerimiseta võib muutuda vägagi valulikuks. Võttis kaua harjumist ning vaikselt laskumist ,et kohaneda rõhuga. Olime täiesti uues keskkonnas ja tuli rakendada teisi meetodeid. Mis kõige tähtsam, mida korrati mitte kunagi õhku kinni hoida. Õhu kinnihoidmisel võib oma kopsud kergelt öeldes õhku lasta. Kerge segadus muutus ajapikku enesekindluseks. Õppisime kiirelt toime tulema probleemidega, kuna olime eelnevalt õpetatud ,kuidas käituda sellistes olukordades.
  Esimene sukeldumine kestis ligi 30 minutit, enamus aja veetisime 12m sügavusel ning püüdsime leida vee all tasakaalutu oleku. Et jutt liiga raske ei tunduks, siis sukeldujatel on vest (BCD), mille sisse õhku lasta balloonist. Teatud koguses õhku vestis muudab keha vees täpselt nii raskeks nagu hõljuksid vee all. Probleem oli vaid selles ,et kuidas selleni jõuda, kui kehtib reegel ,et ei tohi õhku kinni hoida kopsudes. Sest igakord kui tõmbad kopsud õhku täis - tõused kõrgemale ning õhu välja lastes vajud alla poole. Tuli leida tasakaal kõige kolmeteguriga.
  Tegime ka teise sukeldumise kohas nimega Twins. Sel korral olime enesekindlamad ning teadsime mida teeme. Seekord võtsin pisut aega ümber ringi vaadata. Naljakas , aga esimene sukeldumine olin iseendaga nii hõivatud, et jäi nägemata keskond , kus sukeldusime.
  Twins oli väga kaunis paik, kaunim kui siiani Austraalias näinud olen. Ehk oli see sellest ,et sain minna 12m sügavusele, kus on palju aktiivsem korallelu. Selles paigas nägin suuri mitme meetri kõrguseid korallmägesid.  Seekord olin ise nagu kala. Ujusin nende korallmägede vahel ja nägin vägagi täpselt seda korallelu seal. Kaladki seal olid väga julged ja sõbralikud. Vahetevahel ujusime kalaparvedest läbi, mis olid just kui nagu pilved vee all. Pole elu see nii palju kalu korraga näinud. Vapustav vaatepilt.



Sukeldumis meeskond


4. PÄEV
  Viimane päev võiks öelda, et erilist pinget ei olnud. Kuna eelnev päev oli eksam sooritatud ning põhimõtteliselt olime läbinud kursuse. Jäi teha vaid viimane kõige sügavam sukeldumine 18m ookeani põhja. Ühtlasi on 18m ka lubatud maksimum esimese astme sukeldujatele.
  Sukeldumis paigad olid enamvähem samad. Esimene sukeldumine läksime 18m sügavusele ning pean mainima ,et keskkond seal on täiesti teine. Nähtavus oli õnneks väga super. Troopilised veed tunduvad olevat kenad ning puhtad, võisin näha 10 meetrit ettepoole ilma probleemiteta. Koht kus tegime 18m sukeldumise oli lihtsalt rabav. Nii palju värvilisi koralle ,et pea hakkas ringi käima. Kaladest nii palju ,et neid oli rohkemgi veel kui koralle. Lisaks kaladele nägin ka Sting-Rayd. Ei oska nüüd eesti keeles öelda, kes stingray on... küll aga vihjeks võin öelda ,et stingray oli see ookeanielajas, kes tappis krokodilimehe Steve Irwini. See peaks manama iga endast lugupidava inimese silme ette selle elaja.
  Elu pikeim ja ühtlasi ka kõige sügavaim sukeldumine oli minu kõige lemmikum siiani. Tegime ka teise sukeldumise pisut eemal, kuid selle sügavus oli vaid 14m. Ei hakka teisest sukeldumisest pikka juttu tegema.
  Peale kahe päevalist sukeldumist, kus tegime 4 sukeldumist võin öelda, et sain kõva vundamendi alla ,mis sukeldumine endast kujutab. Sobib igati inimestele ,kellele meeldib veekeskkond ja elu selle sees. Samuti ei nõua sukeldumine erilist füüsilist pingutust ning on väga laisk spordiala ,kui saab seda nimetada spordialaks. Aga siiski ei maksa mind valesti mõista, sukeldumine vajab kindlasti teadmisi ja oskusi.

NB! Lasin viimase päeva filmida proffesionaalsetel videograafidel.Video leiab parema äärepealt "Videoteek" alt. Video kestab ligi 30min ning koosneb kahest osast.

No comments: