Thursday, September 29, 2011

India, Taj Mahal, Agra , päev 178

   Taj Mahal peaks olema iga India külastaja plaanis. Ehitis on täis ajalugu ja vanu tolle aegseid kultuure. Kaugelt linna servast võis näha ,kuidas marmorist Taj Mahal helendas päikese valguse käes. Kohal olles ,aga sain aimu kui suure ehitisega oli tegu. Väravast sisse astudes sain korraliku vaatepildi osaliseks. Olen siiani näinud seda rajatist ,vaid televiisorist või kusagil ajakirjas. Nüüd seisin täpselt selle ees, pilt otse Taj Mahalile, mis oli ümbritsetud kauni aia ja peegel tiigiga. Paremaks tegi selle mausoleomi pisut salapärane valmimis lugu.

 Mis ei saakski olla kõige suurem vaatamisväärsus Indias kui Taj mahal. Aastal 2007 arvati Taj Mahal 7 maailma imede hulka. Igal aastal külastab Taj Mahali 2-4 miljonit külalist.
   Taj Mahal on oma olemasolult suur haudehitis, mille laskis ehitada tolle aegne valitseja Shah Sahan. Shah otsustas ehitada erakordse haudehitise enda kolmanda naise mälestamiseks, kes suri 14. lapse sünnitamisel. Kaks aastat peale naise surma alustati ehitust valitseja käsul. Ehitustööd algasid 1632 ning lõppesid aastal 1653. Ehitusel töötas ligi 20 tuhat inimest, nende seas meistrid Euroopast ja Kesk-Aasiast.
  Taj Mahali ehitamisel kasutati materjale kogu Indiast ja Aasiast. Ehitusmaterjalide veoks kasutati üle 1000 elevandi. Valge marmor toodi Radžastanist, jaspis Pandžabist ning nefriit ja mäekristall Hiinast. Türkiis pärines Tiibetist, lasuriit Afganistanist, safiir Sri Lankalt ja karneool Araabiast. Kokku inkrusteeriti valgesse marmorisse 28 tüüpi vääris- ja poolvääriskive. ( info p2rineb wikipediast)
   Et Taj Mahali külastada tuli meil jõuda Agra linna. Agrasse jõudes läks kergelt öeldes süda pahaks, kui räpane võib olla linn kus asub üks 7 maailma imest. Tänavad ekstra kitsad ja ekstra pasased. Suudsin seal ka pasa sisse astuda, mis viskas kergelt kopa ette. Igale poole kuhu vaatasid vedeles pask ja selle kõrval lehm ,kes sõi prügi. 
   Tuli rantisad jälle maha panna ning otsisime hotelli. Hotellide hinnad olid üsna kallid ning kaupelda hinna üle väga keegi ei tahtnud. Maksime hotelli korraliku summa ning tuba oli tõsiselt ront selles hotellis, aga oli ka hullemaid. Kõik see olukord pani meid mõtlema ,et peale Taj Mahali külastamist lähme otse Delhisse.  Peale Taj Mahali külastamist läksime edasi Delhisse samal päeval. Nii kujunes plaan Agra linnas
   Tagant järgi tänu jumalale ,et lahkusime Agras samal päeval. Kahe päeva pärast juhtus terrorirünnak. Õnneks selles rünnakus keegi surma ei saanud, küll aga vigastada.




 Punasest liivakivist tehtud v2rav ennem mausoleomi. Sama valitseja ehitas ennem Taj Mahali Delhise moshee Jama Masijd ( l2hemalt j2rgnevas Delhis jutus)






 Sissep22s mausoleomi. Haudehitise suurusest saab aimu v6rreldes kui pisike olen v6rreldes sellega. Kahjuks pildistamine Taj Mahali sees oli keelatud. Infoks nii palju ,et seest v6is leida v2ga kauni palee ,mille keskel asus kirst, kus nyydseks nii valitseja kui tema naine puhkavad.


Lootuse lilled v2ljaspool Taj Mahali olid lihtsad v2rilised kivimid, haudehitise sees ,aga koosnes iga lootuselill  64 erinevast v22riskivimist. 


Ornamentika v2ljaspoolt Taj Mahali pildistatud. Nagu n2ha marmori sees on igasugu teisi kive. Pole kasutatud v2rve, vaid erinevad kivimid on kokku sobitatud.

Vaade hotelli katuselt.Lähemalt vaadates saab aimu kui suur on erinevus rikaste ja vaeste vahel. Vaadake kasvõi neid elumaju ,mis ümbritsevad Taj Mahali.

No comments: