Monday, September 26, 2011

India, Aurangabad ja Ellora; päev 170

    Põhjus miks otsustasime minna Aurangabadi oli Ellora. Ellora on iidne kaljusisse rajutud templite jada. Võiks nimetada seda koguni linnaks. Ellora jääb Aurangabadist tunni bussisõidu kaugusele. Seega otsustasime Elloras võtta personaalse riksha juhi, kes sõidutaks kõiki 32 kaljutempli. Riksha on ehk kõike populaarem sõiduvahend Indias. Riksha on naljaks kolmerattaline mootorsõiduk. Raske öelda, kas tegu on mootorrattaga või autoga, igaljuhul väga ökonoomne sõiduvahend. Mõne dollari eest oli kohalik riksha juht valmis meid sõidutama terve päev Elloras.
    Ellora on üsna sarnane iidne kaljulinn nagu sai näha Elevandi saarel. Kalju templite ehitamist hakati teostama 8 sajandil ja valmis ligi 200 aastat hiljem, tempel samuti jumalate ülistamiseks. Hindu usundi järgi on neil 3 jumalat: Ramma, Shiva ja Vishna. Templi seintel ja sammastel sai näha palju jumalate ja loomade kujutisi.  Loomad Indas kui elavad olendid on pühad nii sajandeid tagasi ,kui ka tänapäeval.Peale pikki sajandeid on sealne templite jada väga hästi säilinud. Seega sain olla tunnistajaks ,et tolle aegsed Hindud olid väga oskuslikud ja töökad skulptorid.
    Terve Ellora külastamiseks kulus meil 5 tundi. Soovitan kõikidele ,kes Indiat külastavad külastada Ellorat. Kõik, mis seal nägin oli minu jaoks  ennenägematu vaatepilt vanade hindude kultuurist.
Lisaks Ellorale külastasime Aurangabadis olevaid mosheesi ning mini Taj Mahali. Võib tunduda ,et Indias valitseb hinduism. Tegelikkus on teine. Paljudes linnades on moshleme ja hindusid pooleks 50/50. Nii palju kui olen aru saanud sis üks teist ei sallita. Sellele sain kinnitust 4 päeva tagasi toimunud terrorirünnakust Delhis, kus sai surma 82 inimest.
    Meie jaoks nende suhted rolli ei mängi ja külastasime mõlemaid kultuuri objekte. Mosheedest hetkel juttu ei tee, kuna tegu oli lihtsate mosheedega. Küll aga teen juttu mini Taj Mahalist.
    Mini Taj Mahal on oma välimuselt sarnane Agras asuva meile tuntud Taj Mahaliga. Kuid suuruselt ei saa neid kahte võrrelda. Kes siiani ei tea , siis mõlemad Taj Mahalid on tegelikult mauseloemid. Ehk rängalt öeldes surnudaiad.
   Mini Taj Mahal ehitati aastatel 1652-1661 prints Azam Shahi poolt. Prints ehitas mauseleomi oma emale,  keda ta väga armastas ja austas. Mauseleomi seest võis leida kirstu, kus tõonäoliselt tema ema surnukeha lebab.
   Kaunis rajatis on ehitatud täiesti puhtast marmorist. Väljast paistis mauseleom täis ornamentikat ja keerukust, mida ümbritses Taj Mahalile sarnane hiiglaslik aed koos ´´peegel´´tiigiga. Mauseleom seest küll aga lihtne.


















K6ik templid on kivisisse pikka m66da meisliga tahutud. Kergelt 6eldes on raiutud peene k2sit66 yhe suure kivi sisse.


 Mini Taj Mahal Aurangabadis

No comments: