Saturday, July 30, 2011

Litchfield, päev 129

Litchfield teiseks kõige suurem rahvuspark Nothern Territory-l. Siiski tunduvalt väiksem kui Kakadu rahvuspark. Pargi väidetav suurus on ligikaudu 1500 ruutkilomeetrit. Oma kerge ligipääsetavusega külastab aastas parki ligi 250 000 turisti. Otsustasin siis ka mina ,et tuleks võtta päev Litchfieldi külastamiseks.
Vaid ligi tunnine autosõit Darwinist ja kohal olingi. Esimene ,milleni sildid teekõrval juhatasid olid hiiglaslikud termiidi pesad/katedraalid. Uskumatu, kuid tõsi sellegipoolest ,et sellised moodustisi leidub.  Termiidid , kes on oma olemuselt pisitillukesed on rajanud ligi 7-8m kõrguseid katedraale. Mõistagi on neid termiite triljoneid, kes rajavad selliseid uskumatuid katedraale. Katedraalide vanuseks võib ennustada olenevalt suuruselt kuni sadu kui mitte tuhandeid aastaid.  Peale selle ,et termiidid on oma kodu peremehed , on nende kodu paljudele teistele loomadele kasulik.
Peale pooletunnist seisakut termiidi pesade juures , suundusin edasi. Järgmine sihtkoht Florence Falls. Nagu nimi juba vihjab on tegu kosega. Kaunis ,kõrge ligi 20m kõrgune kosk keset troopilist loodust.Peale minu oli sinna kogunenud lugematult palju rahvast, kes küllap tulid ka samal eesmärgil. Näha ja nautida seda ,mis on Austraalias parim.
                Lisaks Florence Fallsile , külastasin pargi teisi koski. Nende hulgas Tolmer Falls ning Wangi Falls. Nimed midagi suurt just ei ütle, kuid nendest lähemalt kerget sissejuhatust.
                Tolmer Fallsi oli kahjuks ainult võimalik jälgida ülevalt vaatetornist. Vaade tornist otse Tolmer Fallsi võis näha ,kuidas kaks massiivset juga lajatasid alla sügavasse kosesängi, mis rändasid edasi ühtse joana.
                Wangi Falls väga kergelt ligipääsetav. Korralik tee juhatas otse kose lähedale. Kohale jõudes oli kõik nagu planeeritud. WC, pesuruumid palju muud eluks vajalikku otse kohapeal olemas. Wangi Falls on üks kõige populaarseimaid kohti kuhu minnakse ujuma Litchfieldis. Kohal oli palju rahvast ,kes võtsid suures kosesängis viimast. Küll ,aga hea asjaolu on ,et Wangi Fallsis on võimalik ujuda ka suveperioodil. Kes ei tea ,siis suveperioodil läheb elu siin põrguks. Õhu niiskustase tõuseb ligi 80-90%, mis tähendab ,et higistad lakkamatult ,isegi kasvõi lihtsalt seistes. Peale selle on sagedased vihmasajud, mis tõstavad jõgede veetaseme kõrgele , mis teeb paljud teed läbi pääsematuks. Siiani teen juttu jutu põhjal, pole saanud veel kogeda Austraalia troopilist suve.
                Viibides Wangi Fallsis oli seal jalutusrada keset troopilist dzunglit Võtsin ka mina selle teekonna ette ligi 1.6km jalutuskäiku. Mitte väga pikk teekond ,kuid sellest ohtlik. Dzunglit kõndides tekitas palju ärevust. Eriti veel seda ,kui puudeotsas kriiskasid tuhandeid nahkhiiri. Rippudes ja lehvitades oma nahkseid tiibu samal ajal veidralt kriisates. Oleks seda teinud vaid üks, olnuks normaalne, kuid kui seda teeb 1000 nahkhiirt korraga on see nagu kisakoor.
                Peale seda, et hoidsin silmad lahti ja jälgisin kuhu astun. Nägin midagi ,mida kusagil mujal ei näe. Tüdrukute suurimat hirmu, milleks ei ole mitte muu kui ämblik. Mitte lihtsalt ämblik , vaid SUUR ämblik. Pildilt võib näha ,et ämblik on peaaegu sama suur kui minu käsi. Õnneks pole see ämblik mürgine, ega pole ka inimesele ohtlik. Küll aga tegu on kannibaliga.  See tähendab ,et need samad ämblikud söövad vahest ka üksteist. Tavaliselt söövad emased ämblikud isaseid. Huvitav asjaolu on see ,et isased on ligi 5mm suurused ja emased on ligi 10 korda suuremad. Lisa infot piltide peal...

                Võtan jutu kokku ja pea tunnistama ,et ei näinud kõike Litchfieldis. Palju jäi nägemata kuna puudub vastav sõiduriist selleks. Sellegipoolest sain veeta Litchfieldis ühe terve korraliku päeva. Kui võrrelda nüüd kahte suurimat parki Northern Territoryl siis peab tunnistama , et mõlemad on ühte moodi ilusad. Küll ,aga põnevam ja parem tundus minu jaoks Litchfield, kuna distantsid, ligipääsetavus Kakadus olid kordades pikemad.


 Katedraal termiitide kätetöö
 Magnetic termiitide kunstiteos
 Florence Falls:


 Tolmer Falls:



 Wangi Falls:


 Kasulikku infot ,kes keelt mõistab:



No comments: