Saturday, December 24, 2011

Brasiilia, Iguazu Falls, päev 284


  Igauzu ehk pärismaalaste keelest tõlgituna '' Suur Vesi '', asub Argentiina ja Brasiilia vahel. Ühtlasi on nende vahelt liikuv Iguazu jõgi jällegi piiriks kahe riigi vahel.  Igauzu falls on suur jugade kompleks, mis on üks maailma suurimaid jugasid, oma jugade rohkuse poolest vaieldamatu number üks. Jugade kompleks koosneb 275 joast, mis asub 2,7km pikal kuristikulisel äärel.

  Igauzu Rahvuspark asus minu jaoks ligi 30 minuti linnaliini bussisõidu kaugusel. Uurisin enda hotellist välja ,kuidas sinna bussiga jõuda. Välistasin kõiksuguste turisti gruppidega ühinemise. Tunnen end piisavalt kindlalt ,et võtta  iseseisvalt retk rahvusparki. Osutus lihtsaks , enamvähem hotelli eest lendas buss letti ja teekond pargi poole sai alata.
  Jõudsin parki peale 30 minutilist retke. Pilet parki sisenemiseks läks maksma 40 reaali, mis on ligikaudu 40USD.  Üsnagi sümboolne hind ning ei tohiks kellegile hinge peale astuda. Pargi kassast jugade poole võttis peale kahekordne modernne buss, millel kulus ligi 20 minutit sihtkohta jõudmiseks. Buss tegi vahepeatumisi erinevates pargiosades, kus võis teha igasugu teisi asju nagu näiteks ronimist või jõeraftingut ( jõe peale paatidega kihutama ). Mina ,aga keskendusin pargiparima osani , mida kutsutakse Iguazu Fallsiks.
  Nii kui jala bussipealt maha sain oli kuulda suurt kose kohinat. Sarnane kohin nagu paneks teokarbi kõrva äärde. Teada oli ,et enam pole maailma loodusime kaugel . Tipa tapa juhatas tee jugadeni. Vajus suu ammuli ning lõi kerge joovastus värina sisse , seda pilti nähes enda ees. Olen siiani palju jugasid erinevates kohtades külastanud, kuid see oli midagi erilist. Kulus 2 sekundid ,kui sain aru ,et see on parim ja kauneim juga ,mida olen külastanud. Terve silmapiir oli täis paksult mässlevaid jugasid, mis prantsatasid suure hooga kuristikku. Oli nagu jumala poolt tahtlik lüüa lõhe keset laia jõge, tekitades lõputu veevlangu . Igaljuhul tahtlik või mitte, loodusime või juhus - pole ühtegi sarnast kohta maamunal Igauzu fallsile. Raske teile ,seda tunnet ja pilti ette manada, mis sel hetkel mind valdas seda nähes. Pildid ,mida jagan ei suuda selle suurust ja võimekust väljendada, selle reaalses mahus ja olus.
  Teerada viis ligi 2km mööda kaunivaatega teed pidi edasi. Terve tee ulatus oli nagu panorama pilt fantastilistele jugadele. Keskond ,kus jugade kompleks asus oli parajas dzunglis. Ka see lisas vürtsi ning põnevust kõigele sellele kaunile. Parim koht vaatepildiks oli otse jugade keskel kohas ,mida kutsutakse Saatana kõriks. Saatana kõri asub Brasiilia ning Argentiina vahel, mõlemalt poolt hea võimalus seda jälgida. Kuid isiklikult arvan , et parim vaade on Brasiilia poolt, kus ka mina olin. Brasiilia poole pealt oli võimalus minna platformi mööda otse Saatana kõrisse. Saatana kõri ei ole muudkui koht, kus on kõige aktiivsem veevalang. Täielik vetekaos ja segadus - meeletu veekohin ning vikerkaarte sadu. Jugade kõrgused varieeruvad 60- 82 meetrini, mis pole üldse mitte väiksed. Võimalus ise olla seal keskel ning nautida seda oli rohkem väärt kui sissepääsu pilet summale 40 reaali.
  Üks kohalik märkis mulle, et kui Brasiilias näeb jugasid parimas vaates, siis Argentiina poolt näeb selle elu. Oleks hea näha ka ,seda teiselt poolt. Tekitas see minus tahtmist ehk ka mõnel teisel päeval külastada Argentiina poolset külge. Igaljuhul olin päevaga väga rahul ja arvan ,et saagi rohkem rahul olla. Super kogemus näha ühte kolmest maailma suurimast jugadest, mis  asub Lõuna Ameerika päikesepaistelisel kontinendil Iguazu jõe suudmes.














Tagant on näha ´´Saatana kõri´´

Platform  Brasiilias
Platform ,mille peale sai minna ja näha juga parimas ilus









Tagant paistab Argentiina poolne osa, koos riigi lipuga


No comments: