Saturday, December 17, 2011

Nepaal, Kathmandu , päev 276

  Pealinn Kathmandu on suur linn Hiina ja India vahel riigis nimega Nepaal.  Miljonielanikuga linn on multikultuurne ning leidub palju erinevaid religioone. Neist levinenumad on budism ning hinduism. Erinevalt suurtest arenenud linnadest, Kathmandu koosneb suuresti madalatest mitmekordsetest majadest. Lennukist ning linna künkalt seda jälgides sai aimu linna lihtsusest.

  Linn on väga rahvarohke ning lärmakas, sellest tulenevalt ka väga tolmune. Õhk tänavatel on sarnane gaasikambrile. Alati on tolmupilv üleval ning enda parimas huvides paljud turistid ja ka kohalikud kannavad respiraator maske. Kitsasad tänavad ning rahvarohkus tänavatel on sarnane olukord Indiale. Võiks mainida, et Kathmandu tänavad tundusid tunduvalt puhtamad kui seda olid Indias. Hügeenist ja korrast peetakse siin riigis rohkem lugu. Tuues paralleele ning erinevusi India ja Nepaali vahel, siis neid võib nimetada palju. Panin tähele lisaks üleüldisele korrale, et inimeste suhtumine ning välimus palju erinev. Ei räägi nahavärvist ega rassist ,vaid riietusstiilist. Indias oli peamiselt rahvariieteks kas vananenud viigipüks ja triiksärk või mõnimuu India stiilis rõivas. Nepaali pealinnas Kathmandus ,aga inimesed riietusid Lääne inimestega sarnaselt, kandes firma pusasid ning korralikke stiilseid teksapükse. Jutt on muidugi suhteline, aga see oli suur erinevus ,mida leidsin.
  Olen ennast sisse seadnud linnaossa nimega Thamel, mis on turistide linnaosa. Linnaosa ,mis kiituseks võiks öelda on Wifi leviga kaetud. Thamel on üsna puhas linnaosa, kui jällegi väga kitsas. Väga tihti on selline tunne, et aetakse autoga alla, sest liiklus on pressitud sentimeetritesse. Mootorsõidukitele on raske tuua paralleele Lääne ühiskonnaga. Siinsed sõidukid on üldjuhul meie mõistes mahakandmisele määratud sõidukid. Ega sõiduteedki linnas võimalda uhket autot omada. Paljud teed on nii augulised , nagu sõidaks sõjaajast pommiaukudes.
  Olen suure jutu rääkinud nüüd väimusest ning linna üldkorrast. Lisaks inimeste suhtumine on väga meeldiv. Olles ise vaid tükike näinud olukorda ning mõistes kohut ,vaid sellest vähesest ,mida tegelt näinud olen. Inimesed pole nii peale pressivad, kui seda kohtasin Indias. Ei tulda ja karata peale Aasia kaupmehele sarnaselt. Ainukesed, kes siiani pinda on käinud on pisikesed narkodiilerid, kes nagu saatanad kõrva sosistavad: Hashish, Hashish... Ignoorides seda ning süvenedes linna ellu on üleüldiselt turistil siin meeldiv. Hinnad on väga odavad nii majutus kui muidu müüdav kaup. Kauplemine on alati Aasias teretulnud, seega kes siia plaanib tulla, kaubelge...Nüüd ei tea kas kaine mõistus räägib, aga usun siiralt,et inimesed siin on üsna usaldusväärsed.
  Kahjuks pole minu jutt just see kõige puhtam kuld. Räägin seda kogemust enda kogemusest lähtuvalt. Alati on inimestel parim vaade otse kohapeal olles. Ei saagi olla linnaga väga tuttav kui olen siin viibinud vaid mõne nädala, enamus sellest hotelli toas olles haige. Küll aga loodan , et see jutt olgu pisut abiks kellegile ,kes plaanib tulla siia pealinna nimega Kathmandu, olles väravaks Himaalajale.

Linna vaade Swayambhu Templi künkalt


Värav, mis juhatab iidse 5.da sajandi Budistlikku templi

 Istuv Buddha
Swayambhu tempel on samuti nagu Balis pühade ahvide tempel



Sõprussuhteid arendamas Jaapanlastega

2 comments:

Helen said...

Suursaadik Eestist?:D

Hingevaenlane said...

jahm, käisin jaapanlastega äri tegemas. üritasin lauaviina smuugeldada jaapani.