Sunday, December 11, 2011

Nepaal, retk Himaalaja mäestikus, päev 260

III. päev
Hotell Everest View


  Täna oli planeeritud rahulikum päev, et keha suudaks toime tulla uue keskkonnaga. On levinud strateegia üles korraks ja siis alla tagasi. Mida ma selle all silmas pean oli tänase päeva idee. Mitte niisama, vaid külastada selle käigus hotell Everest Viewd, mis asub 3880m kõrgusel merepinnast. Nagu nimigi vihjab on tegu kohaga , kus avaneb võimalus vaade Mount Everestile. Et vähendada mäehaigusesse tekke võimalust plaanisime sinna vaid korraks minna - ligi tunnikeseks ja siis laskuda alla algpunkti tagasi ehk Namche Bazaari. Selline ülesalla strateegia aitab kehal paremini toime tulla uue rõhu- ja õhukeskkonnaga.

  Alustasime teekonda Hotell Everest Viewle juurde ennem lõunat. Oli pisut halb eelaimus, kas saame hea vaatepildi osaliseks, kuna ilm hommikul ei tõotanud head. Ilm oli hommiku paiku tuuline ja pilves.
Namche Bazaar asub ligi 100m pilvede all, seega pilvisuse korral on linn väga hägune. Namche Bazaar on omaette ime. Linn, mis asub mäe otsas 3440m kõrgusel. Saime aga suurepärase vaate osaliseks, kui alustasime otse linnast ülesmäge liikudes hotell Everesti suunas. Ajapikku õnn pöördus meie kasuks ning ilm muutus selgeks ning päikesepaisteliseks. Vägagi suurelt oleneb vaade ilmast, sest pilvise ilma korral on nähtavus minimaalne. Tuli isegi jope seljast, sest päikesepaistes muutus ilm palavaks, eriti seda veel kui sammud üles mäge. Nii kui päike varju läks, läks tunduvalt jahedamaks, mis tõttu oli raske õiget riiestust leida. Kuna tuule ja higiste riiete mõju võib olla piisavalt haavav, et haigeks jääda. Viimane koht ,kus haigeks tahaks jääda on pea 4000m kõrgusel, kus puudub korralik raviasutus.
  Päike, aga mägedes palju ohtlikum. Uv mõju 5000m kõrgusel on 80% võimsam kui seda on merepinnal. Kasutasin päeva vältel päiksekreemi, kuid sellegi poolest sain näkku korraliku päiksepõletuse. Homseks olen aga endale soetanud näekatte, mis on põhimõtteliselt lihtsalt neljanurkne rätik, mis kaitseks nägu UV kiiguse eest.
  Teine probleem, mida tunnen on õhu kuivus.  Mägedes on õhk väga kuiv, mistõttu nina on seespoolt väga ära kuivanud ja valulik. Täna õhtul, aga hakkas ninast verd tulema. Minule üsnagi iseäralik, kuna nina verejooks on minul tihedane nähtus.
  Namche Bazaarist ,napilt pilvedest kõrgemal, edasi liikudes panin tähele kuidas elukeskkond oli muutunud. Ümbritsev loodus oli muutunud rohelisest pruunikaks, sügiseliseks põõsastikuks. Tee oli järsk 500m otse üles mäge, mis oli ligi 45 kraadise nurga all. Raske ja väsitav jalgadele eriti seda ,kui oli raske hingata. Õhk oli väga hõredaks muutunud, mis raskendas tunduvalt liikumist. Seega tuli palju puhke pause teha ning jälle kirjutamata reegel - juua päevas ligi 4l vett. Sellest reeglist peame ,aga tõsiselt kinni, loeme joodud liitreid. Tekib ehk küsimus, kus sa mägedest vett leiad või kannan igapäev 4l vett seljas. Tegelikult liigub veel jõevesi väga tihedalt läbi meie teelt. Üldiselt joome jõevett, mida filtreerime ja destilleerime.
  Tuleks märkida, et tänane retk toimus pilvede sees, olime pilvedega samal tasemel ca. 3800m merepinnast. Unustamatu kogemus kõndida pilvede sees - täpselt sama nagu kõnniks paksu udu sees.
Ilm päeva paiku muutus järjest paremaks ja päikesepaistelisemaks. Oli vedanud ilma muutusega ,sest Hotell Everest Viewle jõudes ilm oli perfektne.  Nägime otsevaatest lisaks Everestile pea sama kõrgeid mägesid: Nuptse, Lhotse, Tamserku ning huvitav Ama Dablam (Mothers Jewerly). Himaalaja pole mitte, vaid Mount Everest vaid palju rohkemat. Kõrged maailma tipud uhkelt Himaalajat valitsemas.
  Jõudsime vaadet tunnikese nautida, mil ilm tõmbas kotti ära. Tuul tõusis, päike nende taga peidus ning suured justkui suured hiiglased läksid silme eest peitu. Alustasime tagasiteed Namche Bazaari suunas paksu udu sees, et homme liikuda linna nimega Deboche.

Nuptse, Sagarmatha (Mt. Everest), Lhotse ning Ama Dablam

Ama Dablam







Namche Bazaar

No comments: