Sunday, January 8, 2012

Arraial D´ajuna, päev 293

  Eelnevalt olen teinud juttu Porto Segurost, mis asub Brasiilia idarannikul Bahia regioonis. Porto Seguro on ühtlasi ka ajalooline paik. Esimesed portugali maadeavastajad jõudsid siia aastal 1500. Porto Seguro oli vajalik sadamlinn kahe maailma vahel, mis aitas portugaalastel hakata looma kolooniaid. Tänapäevaks on Porto Seguro põhiliselt turismiobjekt ning paljudel pole aimugi ,et on tegu ajalooliselt kuulsa paigaga.



  Porto Seguro 5min kaugusel asub väike linn nimega Arraial Dajuna. Kahe pisilinna vahelt liigub läbi jõgi, mistõttu Porto Segurost võtsime väikse paadisõidu ületamaks jõge. Arraial Djuna on eelkõige tuttav turistidele oma kaunite Brasiilia randade poolest. Jah, tõesti tegu on turistikaga. Seekord plaanisin minna Arraial Djunasse pisukeseks nautima puhkust ning kauneid randu. Randu on kümneid, mis liiguvad mööda rannikujoont. Rannad on ilusti hoitud, puhtad ,sellest tingituna ka rahvarohked.
  Veetsin esimesed kaks päeva hubases Mucuge rannas, mis asus Arraial Dajuna linna kesklinnast, vaid 5min kaugusel. Teisel päeval märkasin , kuidas kaugemal lõunas, vaevalt silmapiiril tehakse parasailingut. Kohale jõudes selgus, et tegu oli paragraidaga. Ei oska anda õiget nime sellele tegevusele, kuid on erinev parasailingust. Parasailing on kaabli/nööriga ühenduses maaga, paragraida ei ole mingit füüsilist kontakti maaga. Mõlemad töötavad aerodünaamilistel põhimõtetel  -  koostöös tuulega.
  Ausalt öeldes, sinna kohale minek oli paras peavalu. Teadsin, vaid ,et kusagil kaugel 5-6km kaugusel midagi tehakse. Külastasin mõnda turistibürood, kus saada pisut infot paragraida kohta. Sain pisukest infot ,et tegevus võtab aset Pitinga rannas. Liikusin jala randade suunas, kus märgid juhatasid mind Pitinga ranna suunas. Kulus aega, palju aega - pikka teed, et jõuda Pitinga randa. Minu üllatuseks oli kõndinud 9km kõrbeva päikse all, milleks kulus ligi tund aega. Pitinga rand sarnane teistele randadele, kiirelt öeldes kaunilt lõõgastav. Pitinga rannalt viskasin pilgu uuesti taevasse ning nägin ,et enam polnud tegevuskoht kaugel. Taevas lendlesid värvilised langevarjud kauni ranna taustal. Mõtlesin ,et oleks õige minna taevasse ning teha mõni klõps mälestuseks sellest rannast.
  Kohale jõudes tegin juttu paragraida inimestega. Kohtusin instruktoriga ,keda kutsuti Bla-ks. Käriseva häälega elukutseline langevarjur. Nime olevat saanud mees endale sõnast Bla Bla, mis tuleneb lobapidamatusest. Igaljuhul huumorimeelt ning sõbralikkust sellel vennal jätkus. Ta võinuks olla korralik joomakaaslane.  Selgus ,et tegevus kestab ligi 15-20minutit, mis on päris pikk aeg. Maksumus 180 reaali, mis teeb ligi 100USD. Ei hakanud pikalt mõtlema, olin tulnud pikamaa siia ,et midagi teha. Nõustusin pakkumisega ning võtsime teekonna 15min kaugemale kalju otsa, mis asetses otse ranna ees. Ilm oli selleks hetkeks, võtnud pisut teise pöörde. Taevas oli pilvine ,kuid tuulevaikne. Ilm pani tegevuse küsimärgi alla.
  Tegime sellegi poolest proovi. Paragraida töötas väga lihtsatel põhimõtetel. Tõmmati langevari maast lahti ning oodati mil tuul tõmbas alla. Tuul langevarju pressimas tõusis langevari kõrgele õhku. Olime sel hetkel veel kahejalaga maapeal, nüüd jäi üle vaid ainult joosta üle kaljurahnu, mis oli ligi 20m kõrge. See oli minu lemmik osa selles tegevuses. Jooksen ,jooksen ning järsku jookseb maapind jalgealt minema. See tunne oli nagu narkootikum väga lahe. Minu õnnetuseks tol päeval oli tuulega kehvad lood ning terve lend kestis ,vaid ligi minut. Küll aga sellest ajast piisas ,et teha mõni klõps kaunist rannast.
Maandusime üsna pea kaljult alla joostes turvaliselt rannaliivale. Õnneks polnud ma veel maksnud selle eest, ning Bla pakkus välja ,et homme proovida uuesti. Tol korral sain mina tasuta minutilise lennu randade kohal. Tundsin ,et rohkem polegi vaja. Tegevus on lahe ,kuid puudub adernaliin, kui teha seda instruktoriga. Kahjuks puuduvad veel kogemused ,seda juhtida üksinda. Igaljuhul kogemus tuleb kasuks ning ei lähe raisku.


Nagu oleks Jeesuse kuju Rio de Janeiros, kuid siiski mitte.
Praam Porto Seguro ning Arraial Dajuna vahel.  Jõe ületamiseks kulus vaid max 10min. Arusaamatu miks pole siiani silda ehitatud.
Mucuge rand

Pitinga rand

Paragraida
 Volli


 Bla


No comments: