Tuesday, November 22, 2011

Territory Wildlife Park, päev 246

   Territory Wildlife “Territooriumi Mestikloodus park” nagu nimigi vihjab ,et tegu on pargiga, mis hõlmab metsik loodust ja loomi Northern Territoryil. Mitte lihtsalt park vaid ka loomaaed, koos kõikide suleliste ja karvalistega ,keda hea õnne korral võib kohata looduses. Selles pargis ,aga kõik pea 10 ruutkilomeetrisel alal.
   Kuna ise olin varem seal üksi käinud, siis juba teadsin, mis ees ootab. Aga seekord olid kaardid teised ning külastasime parki kohaliku eesti kaardiväega, nende seas: Tanar, Eduard, Madis, Daniil ja mina. Eelviimane nimetatu on juba minu blogis eelnevalt läbi käinud. Tegu on parima sõbra Daniiliga, kes otsustas teha väikse pausi Eestis. Nüüdseks Daniil täis tagasi ja täis seiklusvaimu.
   Korralik kaader koos ning alustasime teed pargi poole. Park asub Darwinist lõunasse umbes 50km. Nagu alati koos minnes huvitavam ning odavam. Suudsime lisaks odava sõidule ka parki siseneda üliõpilase hinnaga, seda tänu Tais võltsitud üliõpilaskaardiga, mille lasin Taid külastades teha 10$ eest. Kaardist lähemalt, et kes Taid külastab on võimalus lasta tänavatel võltsida lube, dokumente jne. Asi nagu päris ning võib juhtuda ,et väga kasulik. Tänu sellele kaardile sain pileti hinna 2x alla. Teistel see küll puudus, aga neidki kontrollima hakatud ning saime kõik sama hinnaga. Tuli kasuks.
    Pargist lähemalt. Terve pargi ulatus ,mis on ligi 10 ruutkilomeetrit koosneb erinevatest osadest, mis on jalutusradadega ühtes. Huvitavaks tegi pargi tema erinevus teistest. Park oli nagu üks suur jalutusrada, mis sisaldas erinevaid loomaparke. Parim asjaolu oli see,et sain ise otse selles metsikuse sees olla.
   Piletikassast möödas ning suubusime mööda troopilist jalutusrada esimesse kohta, kus ootas meid ööloomaaed. Kinnine maja, kus sai näha igasugu ööloomi, kes Northern Terriotrys pesitevad. Nende seas kullid, maod, nahkhiired ning igasugu teisi imetajaid. Sai näha ikka igasugu vigureid, millele hea tahtmise juures väga nime ei oskaks anda.
   Teine koht, mis väärib erilist tähelepanu on Woodland Walk. Nimi ütleb et tegu on puudest täis rajaga. Väravast sisse minnes ootas meid otse ees känguru, kes oli pisema känguruga koos. Mõtlesime, et kuis nüüd joppas ,et känguru kohe otse nägime. Püüdsin lähemale minna, kui järsku kusagilt põõsast hüppas välja veel kolmas känguru. Algul ei osanudki seisukohta võtta, et kas nüüd saame känguru käest peksa või laseb meil ikka minna. Ei kumbagi ning känguru otsustas meiega sõbralikult läbi käija. Meilegi ootamatult sõbralik känguru ootas ,et teda silitataks. Lõpuks ometi selle 8 kuu vältel mil siin olen olnud sain känguruga ühe pildile, kus teine nii julge ja sõbralik. Väljaarvatud Tanari vastu, kellega ta poksima hakkas. Küllap ei meeldi talle liigne kiilaspäisus.
   Järgmine huvitav koht oli mussoon mets , ehk maakeeli tõlgituna troopiline mets. Umbes kilomeetrine jalutusrada troopika keskel, mis erines ülejäänu pargi osast. Palju troopilisi puid ,väga niiske paik. Huvitavamad puudest, siis Paperbark, Mangroves, mis meile vägagi tundmatud. Tegu ei ole palmidega vaid troopiliste puudega , kes suudavad raskes olustikus elus püsida. Paberbark puu nagu paber, puudutades on puu pehme ning ongi nagu paber paberi otsa mässitud. Mangroves, aga pildi järgi peaks olema kõigile vähemalt silme ette kujutatav troopika puu. Massiivne puu, mis on justkui ronitaim , mille juured kasvavad teiste puude peale ning mitmeid kümneid meetreid maa sisemusse. Mõlemal puul hea võime vett salvestada, et hakkama saada kuival perioodil.
   Otse mussoon metsas viis park meid suurde linnupuuri, mille keskel olime ilma ilmasuguse tõkketa. Olime troopilises metsas linnud meie ümber lendlemas. Lindudest ma kahjuks palju rääkida ei oska, aga neid linde oli huvitav vaadata. Linnud ,kes seal pesitsesid olid minule täiesti võõrad. Rohkem kui värve vikerkaarel, vali mis tahes värv. Olustik nende lindude keskel pani korraliku punkt tervele linnuüritusele. Meeldis väga.
   Mida tuleks veel ära märkida on akvaarium ehk kõige huvitavam koht. Akvaarium kujutas endast maja, mis oli täis ookeanivärvi kalu. Akvaariumid mõlemal pool kätt ja kohati ka pea kohal. Igasugu erinevaid kirjusid kalu koos korallidega. Olen sellist vaadet juba näinud kordi Lääne- Austraalias ning Aasias. Pole see korall siin maal nii eriklass nagu võiks olla see eesti jaoks. Igaljuhul akvaariumi sees andis korraliku jume kirevatele kaladele. Unikaalsematest võiks juttu teha nagu sawfish ja whipray.
   Sawfish tõlgituna “saagkala” on oma nime väärt. Kala välimus sarnane haile, kuid üsna lapik ning nina otsas otseses mõttes saag, millest ka nimi tuleb. Oma saekujulise nina-sarvega pole kalal probleemi toitu leida, nimelt pidavat teine sellega võnkeid ja elekrilisi värinaid tundma. Kahjuks vabas looduses neid kalu väga näha ei ole, kuna on väljasuremis ohus.
   Whipray nagu igasugune railane. Välimuselt nagu stingray - täiesti lapik keha nagu üks suur tiib ning liigub edasi nagu hõljuk. Kasvavad mitmeetristeks koletisteks küll aga pole ohtlikud inimestele. Miks nad nii erilised on , on põhjus ,et nemad ei pesitse soolavees ,vaid magevees nt jõgedes ja järvedes.
   Park läks veel paljudesse kohtadesse nagu tiigid täis linde ning teed ja puurid teiste karvaste ja sulelistega. Kõik need ühes kenas pargis, mis võimaldab väga privaatse jalutuskäigu läbi territooriumi looduselu.  
Peale kahte korda olles seal võiks väita, et võiks ka kolmanda korra sinna minna. Alati midagi uut õppida. Väga hea kompaktne loomaaed-park koos kasuliku informatsiooniga. Kasulik kõikidele, keda huvitab troopiline looduselu või tüdinenud ühest ja samast rutiinsest elust.


 Lõpuks ometi esimene pilt elavast kängurust.


Billabong
 Mussoon mets või maakeeli dzungel
Tarzan
Pisike lõust vee peal võib osutuda suureks mitmeetriseks koletiseks

 Akvaarium. Juhtus pildi peale tulema salapärane saagkala
 Dingo ehk Austraalia metsik koer. 

No comments: