Saturday, November 26, 2011

Nepaali valmistumine, päev 253

   Tänaseks on juba tiksunud 8 kuud kodust eemal. Aeg läheb lennates ja ei anna armu. Et elust mitte maha jääda ja mitte lihsalt aega raisata otsustan eluga edasi liikuda. Järgmine riik ,mis minu nimekirjas kirjas on riik nimega Nepal. Kes kuulnud ,kes mitte... igaljuhul toon teieni pisut sellest pisikesest Aasia riigist.
   Nepal on pisike Lõuna- Aasia riik ,mida ümbritseb lõunast India, ning põhjast Hiina. Seega pisike riik, mis on just kui ära eksinud kahe suur riigi vahele. Geograafiliselt asub Nepal  hästi tuntud Himaalaja mäestikus. Ligi 40% riigi alast asub kõrgemal kui 3000m merepinnast. Et paremini aimu saada, kui kõrgel siis asub enamus riigi alast. Näitena võrdluseks meie Eesti kõrgeim punkt Suur Munamägi , mis asub 318m kõrgemal merepinnast. Meie mõistena võiks öelda,et Nepaali inimesed elavad mäe otsas, mida meie silm ei seletaks näha.
   Kasulikku teada, et Nepal on üks  kümnest  vaesemast maailma riigist. Ligi 17mil elanikkond elab üsnagi vaeselt. Igasugune turism on teretulnud. Turism ja alpinism on kaks suurt raha allikat, mis aitab riigile vajalikku tulu tekitada. Tuleks veel ka öelda mõni sõna religioonist. Kuni 90.dateni oli Nepal põhiseaduse järgi ainuke hindustlik kuningriik maailmas. Nüüdseks see säte on muudetud ning leidub igasugu usundeid, kuid siiski valdavalt hinduistlik.
   Nepal oli pikka aega piiramatu võimuga kuningliku perekonnaga riik, mida valitses kuningas. Tänapäeval kuningas küll eksiteerib ,aga suurem võim on parlamendil. Seega on demokraatliku hõngu tunda.
   Pole poliitika ,mis mind sinna kutsub. Riigi territooriumil asub maailma kümnest kõrgemast mäest seitse. Nende hulgas ka teada tuntud 8800m kõrgune Mount Everest, mis on teadaolevalt kõrgeim punkt maamunal.
Mind ,aga hakkas köitma Himaalaja mäestik. Plaanin võtta retke Mount Everestile. Kuna puuduvad kogemused ja oskused alpinismis, plaanin matkata Mount Everesti Base Campi, mis asub 5300m kõrgusel. Base Camp ehk baas kämping on koht ,kus suubuvad kogenud alpinistid maailma kõrgeimasse tippu nimega Mount Everest. Enamus alpinistid liiguvad Base Campinst edasi tippu kasutades hapniku balloone, kuid on olnud inimesi ,kes on ilma hapnik varudeta tippu ära roninud.
   Mina aga lähen enamvähem poole peale. Järgmised 3000m meetrit tippu on surmavalt ohtlik ning vajab palju kogemusi ja ettevalmistust. Seega piirdun vaid Base Campini, kus hea ilma korral peaks olema väga hea vaade tipu poole. Loodan,et aeg mil jõuan Base Campi on ilm ilus ja saan teile pilte jagada. Hetkel on Nepalis talvine aeg ning mäkke matkates on üks külmem aeg, mistõttu peaks olema külma tõttu hea võimalus näha tippu. Ei hakka veel ära sõnama , küll aga saab põnev olema.
   Minu pärast pole vaja muretseda. Usun ,et tean mida teen ning arvestan riskidega. Suurim risk minule võib olla mäehaigusesse langemine. Mäehaigus on haigus ,mis tekib rõhu ja hapniku muutudes. Nagu teada, minnes üha sügavamale vette rõhk tõuseb, kui aga liigud üha kõrgemale mäkke läheb õhurõhk nõrgemaks, mis tõttu võib tekkida hapnikuga probleeme. Vähese hapniku tulemusena võib tekkida mäehaigus, mille vastu aitab vaid tagasitee. Seega , et vältida mäehaigestumist on tarvis liikuda vaikselt  ,et keha harjuks uue keskkonnaga.
   Plaanin matkata mäestikus tasa ja targu, mõni tund kõndimist päevas. Niiviisi suudab keha harjuda vähese hapnikuga ja ei teki haigestumist. Tõsi küll mäehaigus on surmavalt ohtlik , küll aga võimalik vältida. Ei hakka riske võtma , kui tunnen sümptome liigun otsaga alla. Arvatavasti jõudes Base Campi saan vaid olla seal loetud päevad, kuna hapnik tase on liiga madal ,et seal kaua olla. Hoiame siis pöialt,et ilm lubaks head pilti teha tipust.  
   Päev, mil lahkun Austraaliast on 28. November ning peaksin Nepali pealinnas Kathmandus olema 29.dal novembril. Matk Base Campi võib võtta ligi 2-3 nädalat ,seega kaon ära levist mõneks ajaks . Küll aga tagasi jõudes kirjutan lähemalt. Ennem aga vaja sinna jõuda , lend Kathmandusse näeb välja selline:
1)      Darwin – Perth Quantas
2)      Perth – Hong Kong Quantas
3)      Hong Kong – Kathmandu Dragonair

  
Omapärane Nepaali riigilipp

 Nepaali kaart

No comments: