Thursday, June 23, 2011

Derby; Gibb River Road , päev 91

                 Derby on pisike linn umbes 200km Broomist. Asub siis Kimberley regioonis ja inimesi elab pisut üle 3000. See on üsna palju arvestades fakti , et Kimberley regioonis on ta üks kolmest linnast , kus elab üle 2000 inimese.
                Minu ülesanne oli ,siis ennast varuda informatsiooniga , mida vaatama minna.  Selleks olin ka end parkinud otse külaliste keskuse ette. Igalühel ,kes Austraaliat tuleb külastama jätke meelde ,et pea igas linnas on Visitor Center ja see on parim koht , kus end eluga kurssi viia. Nagu näha on Austraalia väga turisti sõbralik riik. Panin enda jaoks kokku päeva kava mida vaatama minna.
                Esiteks läksin vaatama sadamat ,mis ehitati üle saja aasta tagasi. Mida tasuks märkida ,et Derbys on Austraalia kõige kõrgem veetõus , vesi võib tõusta kuni 11 meetrit sõltuvalt tõusust. Tõus ja mõõn on tihedalt seotud maakera , päikese ja kuu positsioonidest üksteise suhtes. On raske öelda ,mida tähendab Austraalia täiskuu , kuna Eestis seda ei näe ja fotot sellest pole võimalik teha ilma septsjomm kaamerata. Täiskuu ajal on Austraalia kuu meie Eesti kuust 3-4 korda suurem ja kohati kollakas. Just täiskuu ajal on kõige suuremad vee tõusud.
                Käisin lisaks sellele vaatamas igasugu erinevaid muuseome ja aborigeenide kunsti, kui seda kunstiks nimetada saab. Veel üks asi millest tasub juttu teha on puu ,mis on päris mitu meetrit jäme. Puu väidetav vanus ulatub umbes 1500 aastani. Nimetatakse teda ,siis Boab Prison Tree –ks. Oma nime sai ta ajast ,mil kolonistid aborigeene orjastasid. Nimelt umbes 120 aastat tagasi olevat siin kohalikud aborigeenid ülesrivistatud ja tööle pandud valge mehe jaoks.
               


 Derby Sadam
 Boab Prison Tree



 Kulunud pastel
 Uues kuues
 Aborigeenide kunsti galerii, piltide tegemine oli keelatud. Sunniti pildistamine lõpetada ja pildid maha lasta kaamera pealt. Aga siiski ma midagi hoidsin alles.

Aborigeeni nägemus sipelgapornost




Gibb River Road , päev 92
 
                Gibb River Road(GRR) ehk unustamatud kanjonid. GRR viib parimatesse kanjonitesse ja koobastesse , mis pole inimtegevuse poolt rüvetatud. Loodus on püsinud algus aegadest seal samana. Seal peitub 8 suurepärast vaatamisväärsust. Tunnelitest kanjoniteni – oma parimas ilus ja olus.
Muinasjutust reaalsusesse:
Planeerin võtta ,ette ehk kõige ohtlikuma retke seni oldud aja jooksul. Tee ,mis on umbes 600km pikk , kõige otsem tee Derbyst Kununurrasse. Gibb River Road on maailma üks kõige vähem asustamatuim paik. Teed on väga raskes olustikus. Enamus teed on kaetud kruusateega ja kohati ristuvad jõgedega. Tee on mõeldud 4 veolistele masinatele,isegi räägitakse et vahest annavad  nelik veod seal alla.  See on esimene kord kui ma tõesti kardan millegi pärast siin mandril.
See ettevõtmine on risk otseses mõttes , seda kinnitab fakt ,et alates 1993 aastast on 7 inimest surma saanud. Osad neist lihtsalt nälga surnud, teised ennast lihtsalt sõitnud surnuks. Hullem ,mis võib juhtuda minu jaoks on kinnijäämine. Minu jaoks tähendaks see seda, et võin oma auto maha kanda. Terve tee vältel puudub mehaaniline abi , küll aga on üksik besnujaam. Hullemal juhul võin oodata abi päevi. Püüan mitte alahinnata antuid riske, seega võtan kaasa palju kütust , toitu ja vett. Arvestan riskidega ja püüan elusalt selle läbi teha. Kui aus olla pole probleemi nii väga teedeolustikes , vaid asjaolu et püüan sõita seda läbi 2 veolise masinaga. Siiani olen saanud negatiivset vastukaja ideele minna sellele teele 2 veolise masinaga.
Et mitte väga üle pingutada , ei hakka võtma riske jõgede ületamisel. Kui juhtub olema jõgede veetase minu jaoks kõrge liigun otsaga tagasi. Samuti loodan ,et ei hakka vihma sajama , mis tähendaks jõgede vee tõusu, mis paneks mind lõksu.   
Vaadates auto rehve olin tõesti mures. Kuna ei olnud palju puudu ,et mõni neist õhku lendaks. Mustrist polnud enam mõtet juttu teha , nüüd võis traatidest juba juttu teha. Pidasin mõistlikuks ja möödapääsmatuks vahetada kõik rehvid. Otsisingi kohaliku töökoja kus sain jutule. Ostsin neilt  5 tuttuut rehvi ja lasin neil vahetada vanad uute vastu. Kokku läks lõbu maksma 360 dollarit, sain küll pisut soodustust, kuid siiski raha on väga limiteeritud.
            

No comments: