Monday, May 23, 2011

Adernaliin


Mis asi on adernaliin? Raske defineerida , küll aga lihtne seda esile kutsuda. Kuidas adernaliini esile kutsuda? Vähem jutustada ja rohkem tegusteda.
 Usun ,et adernaliinist kui sellisest pole mõtet palju rääkida vaid seda tunnetada.  Otsustasin , et kõige parem viis adernaliini laviini alla jääda oleks ennast proovile panna. Miks mitte hüpata pea 4km kõrguselt lennukist alla?
               Ja sellised mõtted vaevavad minu pead ,kui teen oma igapäeva tööd. Lihtsast mõttest sai kinnisidee ja kinnisideest sai soov teha langevarjuhüpe. Juba järgmisel päeval hakkasin otsima kohta ,kus see haiglane kinnisidee elluviia. Leidsin Wickhamis 200km kaugusel ühe klubi ,kes tegeleb igapäevaselt langevarjuhüpetega.  Tegin telefoni kõne ja leppisin kokku aja , koha ja ka summa:
1)      Aeg: Esimene hüpe minu jaoks sai olema 22. Mai 2011
2)      Koht: Wichkam – väike linnake  Lääne Austraalia mägede keskel
3)      Summa – oleneb ,kui kõrgelt soovid hüpata ja milliseid lisa funktsioone lased rakendada.
-Ainuke tingimus ,et pean oma esimese hüppe tegema koos instuktoriga. Kuna solo hüpe e. üksikhüpe nõuab treening kursuse läbimist.

et maksimaliseerida adernaliini voogu valisin hüppe kõige kõrgemalt , mis on ca 14000 jalga ,mis teeb meie skaalas  4,2km üles poole. Enam sellest kõrgemale minna ei saa ,kuna õhus olev hapnik saab lihtsalt otsa.
Rääkides lisafunktsioonidest : pakuti võimalust lasta endast DVD-d ja pilte teha. Ei hakanud pikalt mõtlema ja lasin orgunnida täismängu, et teil oleks peale selle must valge möla ka hea värviraamatut vaadata.
Parem ärge küsige ,mis summa panin ajama selle lõbu peale. Aamen


                 22. mai lõuna paiku mil kohtusin viie adernaliini sõltlasega, kelle jaoks oli lennukist alla hüppamine igapäevane tegevus. Mõnel neist ligi 12000 langevarjuhüpet seljataga. Igaljuhul kogemustest ja oskustest nendel meestel puudu ei ole.
                 Võttis ligi 2 tundi ettevalmistust ja nõupidamist ennem ,kui sai lennukisse astuda. Lennuk oli ise väga pisike ja vana , ruumi ainult 4 hüppajale ja piloodile ,ehk siis 5 kohta.  Ma ei olnud ainuke ,kes läks oma elu esimest hüpet tegema, küll aga olin ainuke ,kes valis 14000 jalga.  14000 jalga tähendab ligi 40 sekundit vabalangemist  200kilomeetrit tunnis.  
Siis kui lennuk kohapealt minema tuiskas, sain suurepärase vaate osaliseks. Võis näha hiilgavat vaadet otse ookeanile ja selle ümber asetsevatele mägedele. Iga sekundiga muutus silmipimestavalt kaunis maastik üha väiksemaks ja kaugemaks. Kord kui lennuk oli juba 3km kõrgusel nagu ärkasin unest ja tuli meelde ,et selle lennuki maandumist mina ei näe.  Selle asemel ,et hirmu tunda, tundsin kuidas adernaliin veres voolas. Tunne oli just ,kui elu jääb sellekohapeal nüüd seisma ja tuleb midagi ,mida sa veel ei oska isegi unes ette näha. Lennukil kulus oma 30 minutit et jõuda soovitud kõrgusele ehk 14000 jalga.
                Lennuk oli jõudnud soovitud kõrgusele ning uks avati. Kui alguses kuulsid salongis lennukimootori müra nii ,et rääkida oli raskusi ,siis nüüd just kui mootor oleks seiskunud. Kuulda oli vaid kõvat tuulekohinat , mis nagu ootaks ,et sa välja lendaksid sealt.  Esimesed kaks sättisid end ukse juurde, kus valitses tormiline tuul, pisut kohendamist ja läinud nad olidki.  Nüüd siis oli minu etteaste koos instruktoriga. Tegin täpselt nii nagu maa peal oli õpetatud lennukis liikuma. Panin ettevaatlikult ühe jala ja siis teise jala uksest välja ,ise istudes veel lennukis. Tundsin kuidas tuul justkui niidaks jalad maha kui oleksin püsti seisnud. Jalad väljas, pilk suunatud maailma lõputusse avarusse , süda kloppimas rinnus täis põnevust ja adernaliini olin valmis lahti laskma ja läinud me olimegi. Seda tunnet on raske sõnadesse panna , aga sa justkui poeksid nahast välja ja sa oled nii pilves kui vähegi olla saad. Parem kui mis tahes meelemürk, tunned kuidas kõrvulukustav tuulekohin igat su keha osa läbi kombib samal ajal kui langed 200km tunnis maa poole.  Tunned kuidas maapind lausa imeks sind enda poole. 
Vabalangemist ligi 40 sekundit oli aeg avada langevari. Kui instuktor langevarju avas tekkis korraks moment just kui hing oleks kinni jäänud ning tunned nagu liiguksid uuesti üles tagasi – vat nii tugevad jõud on mängus. Langevari avatud, ootas ees 5 minutit rahulikku langemist algsele platsile tagasi.
                Nüüdseks mil olen tegutsenud ja otsinud küsimustele vastuseid , võin tõesti öelda , et adernaliini täielikku katastroofilist pauku võid esile kutsuda kui teed langevarjuhüppe.  Võin öelda, et iga dollar ,mis sellepeale kulutasin oli seda väärt.


Küllalt pisike  kastiauto,et pilti teha





 Mägismaa peale langevarjuhüpet

 Lubatud DVD , mida lasin filmida.
http://www.youtube.com/watch?v=Fk1XwlbAPw0

No comments: