Friday, January 20, 2012

Santa Cruz, menoniidid, päev 302

  Seiklus Boliivias sai alata jõudes Santa Cruzi nimelisse linna, mis  asus Puerto Suarezest 12 tunnikaugusel. Endalegi teadmata olin jõudnud Boliivia kõige suurema rahvaarvuga linna rahvaarvuga 1.6miljonit elanikku. Polnud Santa Cruz meie eesmärk rohkem ,vaid vahepeatus. Käisin sellegipoolest tiiru kesklinnale peale ning nautisin kaunist päikesepaistet. Tegu oli kauni linnaga, mis oli võrdlemisi odav nagu ülejäänud Boliivia.



  Külastasin plaza platsi ning liikusin mööda põnevaid tänavaid turuplatsi poole. Oli plaanis mõningad asjad soetada ennem linnast lahkumist. Seega üsna vahetult ennem linnast lahkumist otsustasime minna Santa Cruzi turuplatsile. Nägin turuplatsil midagi ,mida ma elusees ei oleks osanud arvata. Polnud elusees näinud ega kuulnud.
  Kas olete kuulnud inimestest, kes säilitavad ühte kogukonda juba 500 aastat, vältides enamvähem kõike välismaailmaga seonduvat elu. Nad elavad küünlavalgusel kasutamata elektroonikat, kuulamata raadiot ja vaatamata televiisorit. Kõik, mida nad teevad on põhimõtteliselt naturaalmajandus külvates põldu ning olles jumala kartlikud(kristlus).  Kõigele otsa veel - mitte põlisjuurtega boliivlased, vaid valged inimesed nagu Sina ja mina. Valged Euroopa juurtega mennoniidid, kes purjetasid koloonia ajastul Lõuna Ameerikasse. Riietus stiililt eranditult ligi 200 aastat vana. Lihtne riietus , kuid kummaline kuidas inimesed veel täna, 21 sajandil kannavad 19. sajandi riietust. Täiesti omaette maailmas ja maailmavaates hoidudes kõigest kurjast ,mis selles maailmas sünnib. Meile ünsagi raske kujutada sellist elu ette.
  Alguses ma ei saanud suurt sotti, et mis sünnib. Miks nad kõik kannavad ammuaegset riietust, mida healjuhul võid kohata teatrietendusel. Mehed traksipükstes ning naised vanamoeliste kleitidega ilma igasuguse make up ja muu jamata. Püüdsin küsida, kellegiltki, et kes te olete ja kus kivi alt te välja hüppasite. Kuid kahjuks oldi väga tõrjuvad minu suhtes ning inglise keelt ei räägitud. Mind vaadati nagu mingisugust saatanat, kes tuli põrgust või veel hullem oli vaadata kuidas nad Namid jõllitasid nagu litsi. Pilkudest võis lugeda, et me olime neile väga võõrad ning välimuselt usutunnistuse vastased.
  Minus äratus huvi nende vastu ning tahtsin rohkem teada. Hakkasin ,siis uurima kellega tegu. Rühmitust või usukogudust nimetatakse menoniidideks. Neid on maailmas 65 riigis, kogukonnaga ligi 1,5 miljonit , mis on suurem kui meie Eesti rahvaarv. Tuleneb nimest Menno Simons, täpselt nagu Martin Luther oli temagi katoliku kiriku vastane protestant. Protestantism ehk roomakatoliku kirikust eraldunud kogudus või kogukond. Erinevalt roomakatoliku kirikust iseloomustab neid täiskasvanute ristimine.  Nagu baptistidki usuvad nemad, et laste ristimine on kehtetu ja inimene peab ristimise vastu võtma täiskasvanuna, isikliku otsuse alusel.
  Huvitav tõdeda ,aga reisides ning seigeldes ringi võib kohata väga huvitavaid olukordi ning inimesi. Ütleks nii, et nendega kohtumine tegi minu päeva.




Leidsin informatsiooni ,et Boliivia menoniidid on vene juurtega
Elavad täiesti omaette maailmas ilm vägivalla ja muud patuta.

No comments: