Monday, August 8, 2011

Darwin Teise Maailmasõja ajal, päev 139

  Tehes juttu Austraalia ajaloost võime rääkida nii aborigeenide ajaloost ,kui ka valgetest Euroopa juurtega austraalasteste ajaloost. Kaks täiesti erinevat maailma ja võiks öelda,et nende kahe kultuuri vahele on peavõimatu paralleele tuua. Valgete austraalaste ajalugu küündib siin mandril ,vaid umbes 200 aastani, mis on võrreldes Euroopa ajalooga nagu murdsekund minutis. Pole ka väga vale öelda, et euroopa ajalugu on ka valgete austraalaste ajalugu. Väga lühikese ajalooga on Austraalia võtnud osa mõlemast maailmasõjast.
Kuna teema on väga lai ja filoloog ma paraku ei ole , siis võtan jutu kergelt kokku. Teen juttu Darwini linnast, ajal mil valitses ülemaailmne sõda – Teine Maailmasõda.
Darwin on strateegiline punkt Austraaliale nii minevikus kui ka tänapäeval. Aasta oli 1924 Mil hakati Darwini ehitama laevade jaoks kütuse hoidlat.  Seega muutus Darwin tähtsaks strateegiliseks punktiks tervele Austraaliale. Kuna tol ajal valitses maailmas pingelised ajad, oli tarvis kaitsa oma kütusevarusid. Eriti seda veel kui üleval põhjas asus ohtutekitav Jaapan.
Et kaitsta kütusevarusid võeti plaaniks rajada neli 6 tollist kahurit ja kaks 9 tollist kahurit, mis pidavat piisavat kaitset andma rünnakute eest. Aastaks 1933 oli Darwinisse rajatud neli 6 tollist kahurit ja jätkus kahe 9 tollise kahuri ehitamine.
Aega edasi süvenes maailmas sõda, mis peagi pöördus meile tuntud II Maailmasõjaks. Aastal 1941, 7 detsemberil ründasid Jaapani pommitajad USA laevastikku Pearl Harboril. Peale seda ,kui Jaapanlased olid Pearl Harbori sõelapõhjaks pommitanud kuulutas Austraalia sõja Jaapanile.
On kerge alustada sõda, kuid raske lõpetada. Aasta hiljem peale Pearl Harbori ründamist, ründasid samad Jaapani pommitajad Darwinit ,seda kahes jaos.  Lastes linna enamvähem kildudeks ning tappes 252 inimest. Kõigest hoolitamata oli rünnak tõsiselt ettearvamatu ja laostav. Üleüldse sõjaajal pommitas Jaapan Austraaliat 64 korral. Esimene sellest neist oli kõige surmatoovam.
Peale kõiki neid sündmusi 1945. pani USA kaks suurt punkti Jaapanile, mis ka lõpetas Teise Maailmasõja. Seega sellega piirdus Austraalia jaoks Teine Maailmasõda nende pinnapeal. 

Pisut pilte Teise Maailma aegsest Darwinist:

 Aega tagasi oli nendes asemikes kahurid, enamus neist viidud muuseomi




  

Autraalia jalaväelane versus jaapani õhuväelane


 9 tolline





 6 tolline

 Jaapanile kuuluv lõhkekeha

Darwini kütuse tunnel Teisest Maailma sõjast, mis kandis tähtsat rolli nii Darwini kui ka terve Austraalia jaoks.




No comments: