Saturday, May 5, 2012

Namche Bazar, päev 404



  Eilsest alates hakkas kiire tõus kuni Mount Everest Base Campini. Kui Monjo, kus viimati olime, on 2865m kõrgusel, siis Nacmhe Bazar asub juba 3440m kõrgusel. Kahe asula vahel oli ligi 4km distantsi, kuid kõrguste vahe ulatub juba üle normi, seda 575 meetrini. Nüüdseks oleme selle limiidi purustanud ning oleme Namche Bazaaris. Kahjuks pole alati võimalik valida kuldset keskteed, kuna antud olukorras puudub igasugune majutus 4km sees.
  Selliseid olukordi võib tulla meil veelgi, kus tuleb 500m reeglit rikkuda. See tähendab ,aga et peame alustama klimatiseerimisega ehk perioodiga, kus võtame päeva, kaks vahet, et lasta kehal kasvada kõrgustega ühte. Viies keha uutele kõrgutele hakkab keha ise tootma rohkem punaseid vereliblesid, et keha suudaks talletada rohkem hapnikku. Inimese keha on võrratu süsteem, mis suudab paljude asjadega harjuda. Vaadates kasvõi sherpasid, kes veavad päevast päeva meeletuid raskusi üles.

 Namche Bazaar




  On raske sõnadesse panna Namche Bazaari. Asula on täpselt niikõrgel ,et pilvisuse korral on asula pilvedes ning selge ilma korras lumiste mägitippude poolt ümbritsetud. Eriti jumet lisab hoonete paigutus, mis on paigutatud nagu ühte hiiglaslikku sateliidipanni. Kõik majad on hoolikalt kiviplokkidest üles laotud jättes vägagi muljet avaldava mulje. Igakivi plokk, aga on meisli ning haamriga välja tahutud. Vaatamata oludele on Namche Bazaaril  vaidetavalt oma hüdroelektrijaam ning kiire interneti levi üle kogu asula.  
Asula ehk sateliidipanni keskel ,aga asub lagendik, kus asub budistlik monument Buddhale. Selliseid valgeid monumente oleme, aga kohanud juba mitmeid, igaüks neist  on jätnud vägagi sügava mulje. Jumet lisavad  kirjud palvekirjad, mis tuules  lehvivad. Palvekirju oleme kohanud peaigalpool sildade, majade ja puudu külge seotuna, kohtades kus vähegi mägist tuult leidub. Namche Bazaar on aga palvekirjade poolt ehitud nagu üks sümboolne jõulupuu.  



  See kaks p2eva andis v2gagi hea v6imaluse nii6elda vanu haavu parandada. Osta k6ik, mis veel puudu. Mida rohkem yles minna , seda kallimaks l2hevad tooted ning teenused. Oleme selle kahe p2eva jooksul kaubelnud rohkem kui kolme kuu jooksul kokku. Mis saakski parem olla kui teiste arvelt l6butseda. Kuid  l2ks kyll kalliks maksma. Mind on kahest poest v2lja visatud, sest kritiseerisin liiga palju tooteid. Aga mis teha kui toode on sitt ,siis head hinda anda ei saa. Samas tuleb kauplemist v6tta vabalt ning l6buga. Naerda on palju saanud ning aega nauditud kaupeldes tiibetlaste ning nepaalastega v6rratus Namche Bazaaris. 
  Juhul ,kui homme k6ik meist tunnevad end h2sti alustame teekonda Deboche asulasse, mis asub 3820m k6rgusel. K6rguste vahe l2htekohast sihtpunkti 420m, milleks kulub ligi 6/7 tundi matkateed. Vaatame, mis meist peale seda j2rgi j22b. Hetkese seisuga tundub ,et kellegil probleeme ei esine ning alustame juba teed homme.

No comments: